Fransk vedder

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fransk vedder
Fransk wedder
Loprabbit.JPG
OpprinnelseFrankrike Frankrike
Anerkjennelser
Særorg.Lop Rabbit Club of America
NKGodkjent
ARBAGodkjent
BRCLop Breeds
Andre kaninraser
Liste over kaninraser

Fransk vedder er en kaninrase som har vært kjent siden 1600-1700-tallet. Den har karakteristiske hengeører, som sannsynligvis har fremkommet gjennom en eller flere mutasjoner. Rasen har antageligvis oppstått i Frankrike. Den første egentlige beskrivelse av fransk vedder finnes i en bok. Første gang fransk vedder ble stilt ut var i 1863. Ved denne utstillingen i Boulogneskogen i Paris var 19 av de 42 kaninene veddere.

Rasebeskrivelse[rediger | rediger kilde]

Ører er øverst oppe på hodet sitter to kraftige øreknuter, som er bekledd med lange hår. Fra øreknutene henger, sett fra side, ørene rett ned ved hver side med lydåpninger innover. Sett foran, henger ørene i en svak innadvendt bue. Ørene er rødformede ved roten og de bretter seg ut i en godt avrundet skjeform. Ørene er svære og de er godt behåret. Lengden på ørene skal være minst 36 cm fra spiss til spiss. Ørelengden skal være i stil med kroppstørrelsen. Hodet til hannen en meget kort og kraftig med bøyde neserygg, bre panne og fyldige kinn. Hunnens hode er noe lengre og smalere, men selv her gjelder det at jo kortere, bedre og mer avrundet hodet er desto bedre er hodeformen.


Halsen er meget kort og kraftig. Inntrykket er at hode sitter direkte på kroppen. Hakepose skal ikke hanner ha på grunn av da kan det komme såkalt hakeskjegg. Hunnene kan ha en liten hakepose. Hos eldre dyr kan hunnene ha ganske stor hakepose, ved bedømmelsen skal dyret sitte i oppreist stilling. Brystet er meget bredt og fast.


Ryggen er bredt og kraftig med godt muskulatur. Rygglinjen går fra nakken til krysset i en meget svak bue. Derifra i en jevn bue som slutter ved haleroten. Frambeina en meget kraftige, de er også korte og rette de er også bredt adskilte noe som gjør at kaninen får en lav kroppsstilling, og de bærer kroppen fritt oppe fra underlaget. Skulderbladene sitter tett inntil kroppen. Kanin skal stå på labbene. Bakbeina er meget kraftige og skal bæres parallelt med kroppen. Lårene er kraftige og muskuløse uten fremtredende bein og med innsidene tett inntil kroppen. Halen er normalt utviklet, den er også rikt behåret og skal ligge inntil kroppen.


Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]