Fra Darwin til Hitler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fra Darwin til Hitler
orig. From Darwin to Hitler
Forfatter(e)Richard Weikart
SpråkEngelsk
Utgitt2004
ForlagPalgrave Macmillan
ISBN 1-4039-6502-1

Fra Darwin til Hitler: evolusjonsetikk, eugenikk og rasisme i Tyskland er en bok fra 2004 av Richard Weikart, en historiker ved California State University, Stanislaus og senior stipendiat for Center for Science and Culture of the creationist Discovery Institute. Arbeidet er kontroversielt.  Graeme Gooday, John M. Lynch, Kenneth G. Wilson og Constance K. Barsky skrev at «mange anmeldere har beskyldt Weikart for selektivt å se på sitt rike primærmateriale, ignorere politiske, sosiale, psykologiske og økonomiske faktorer» som hjalp forme nazistisk eugenikk og rasisme.

Bakgrunn og oppsummering[rediger | rediger kilde]

Discovery Institute, knutepunktet for den intelligente designbevegelsen, «ga avgjørende finansiering» til forskningen bak boken. Instituttet driver DarwinToHitler.com, som fremmer boken og intelligent design. Historiker og kritiker av den intelligente designbevegelsen Barbara Forest uttaler at boken er knyttet til instituttets «kilestrategi» om å angripe darwinistisk vitenskap som moralsk korrupt. Denne strategien tar sikte på å «beseire det materialistiske verdensbildet» representert av evolusjonsteorien til fordel for «en vitenskapskonsonant[klargjør] med kristen og teistisk overbevisning.»

Weikart har dukket opp i kreasjonistiske filmer som promoterer boken. I 2006 dukket Weikart opp i Coral Ridge Ministries' kreasjonistiske film Darwins Deadly Legacy, der Weikart hevder at «darwinistisk ideologi er kjernen» i nazismen og D. James Kennedy konkluderer: «For å si det enkelt, ingen Darwin, ingen Hitler.»  I 2008 dukket Weikart også oppp i Expelled: No Intelligence Allowed , en pro-intelligent designfilm, som blant annet antyder at Charles Darwins ideer ledet til nazistenes grusomheter.

Faglig mottakelse[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne linker[rediger | rediger kilde]