Four-cross

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Parallellslalåm, forløperen til four-cross

Four-cross, mountain-cross eller 4X, er en forholdsvis ny konkurransegren innen terrengsykling der fire syklister konkurrerer om å komme raskest utfor på en forhåndspreparert BMX-aktig nedoverhellende løype.

Syklene er i prinsippet vanlige terrengsykler med alle de typiske elementer som disse har, men gjerne noe tilpasset for øvelsen. De kan være fulldempede med 3-4 tommer dempervandring på hjulene, eller såkalte hardhaler (engelsk: hardtails) og de har typisk ganske kraftig ramme og utstyr for å hindre plutselig svikt under den forholdsvis tøffe øvelsen. Syklene har videre gjerne en kjedefører ved kranken og et girsystem ved bakhjulet, de har slakere rammevinkler enn vanlige terrengsykler, korte kjedestag, og lave kranklagerhus for bedre egenskaper ved rask svinging og akselerasjon.

I de siste årene har løypene blitt mer ulente og mindre som BMX-løyper. Dette har blitt møtt med blandede reaksjoner fra rytterne, men det er antatt at denne økende avstanden fra BMX vil være av nytte for idretten.

I Norge er four-cross fremdeles lite utbredt.

Se også[rediger | rediger kilde]