Fotogruppe 72

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Fotogruppe 72 var et fotografkollektiv som var aktivt i Oslo på første del av 1970-tallet.

Fotogruppa ble opprettet 6. desember 1972, og skulle ifølge generalforsamlingen drives på «non-profit»-basis. På det meste besto kollektivet av 30 – 40 fotografer, og drev en svart-hvitt fotolab i Oslo. Fotogruppe 72 holdt til i de gamle lokalene til Nora fabrikker, i Maridalsveien 3.

Det som forente deltagerne var i tillegg til det fotografiske også et samfunnsengasjement preget av et radikalt ståsted og motstand mot norsk medlemskap i EEC (EF). I gruppens vedtekter gikk man inn for å «forsvare en politisk, progressiv fotografisk kultur i folkets tjeneste».[1]

Mye idealisme og en sterk kollektiv tankegang preget fotogruppa, og gjorde at mange av bildene bare ble kreditert med fellesbetegnelsen «Fotogruppe 72» da de ble publisert i tidsskrifter og bøker, uten at fotografens navn ble angitt. Blant de mest sentrale fotografene var Svein Erik Dahl, Rune Lislerud[2] og Per-Anders Rosenkvist.

Fotogruppe 72 ble lagt ned i 1976, da noen av de mest aktive fotografene opprettet bildebyrået Samfoto og videreførte mye av aktiviteten der.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Heftige forspill og høye idealer i Fotogruppe '72, artikkel i Samfoto info, månedlig nyhetsbulletin for bildebyrået Samfoto, juni 1995.
  2. ^ Omtale av Svein Erik Dahl og Rune Lislerud i boka 118 øyeblikk. Norske reportasjefotografier utvalgt og presentert av Tom Martinsen, Dinamo Forlag (2003) ISBN 82-8071-052-3

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]