Forsvarets dag

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rekrutteringscenter Herning
Interiør fra Rekrutteringscenter Herning

Forsvarets dag er den virksomhet innen for det danske Forsvaret som ivaretar utskrivning av unge menn til vernepliktstjeneste i henhold til grundloven § 81 og vernepliktsloven samt rekruttering av unge kvinner som ønsker å gjennomgå Forsvarets basisutdannelse eller en annen utdannelse i Forsvaret. Forsvarets dag gjennomføres av Forsvarets Rekruttering ved fem rekrutteringssentra fordelt over landet. Forsvarets dag avløste den tidligere sesjon.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Forsvarets dag ble opprettet i henhold til Aftale om forsvarets ordning fra 2005–2009 (forsvarsforliket). Heri anføres det at «Indkaldelse og rekruttering gennemføres ved, at alle unge mænd indkaldes, og alle unge kvinder inviteres til Forsvarets Dag, hvor forsvaret præsenteres, herunder præsentation af ansættelses- og karrieremuligheder, og der udleveres relevant informationsmateriale. På baggrund af deltagelse i denne præsentation og orientering tilkendegiver den enkelte, hvorvidt han eller hun har ønske om at aftjene frivillig værnepligt eller har ønske om en eller anden form for ansættelse i forsvaret. På baggrund heraf indgår forsvaret frivillig uddannelsesaftale og fastsætter antallet af værnepligtige, der udskrives, i overensstemmelse med forsvarets behov. Efterfølgende gennemføres sessionsbehandling med henblik på at vurdere den enkeltes egnethed.»

Ved innførelsen av Forsvarets dag har man latt seg inspirere av en tilsvarende fransk ordning som har fungert i en årrekke.

Samtidig med at Forsvarets dag ble innført, valgte man å flytte sesjonsvirksomheten fra Indenrigsministeriets ansvarsområde til Forsvarsministeriet. Dette hadde sammenheng med at statsamtene, som inntil da hadde hatt sesjonsvirksomheten, sto foran nedleggelse.

Rekrutteringssentra[rediger | rediger kilde]

Det er opprettet fem rekrutteringssentra hvor Forsvarets dag foregår, og som samtidig gjennomfører en utadrettet informasjonsvirksomhet med hensyn til skoler, andre undervisningsinstitusjoner, utdannelsesmesser og lignende. De fem rekrutteringssentra ligger på følgende av Forsvarets og Beredskabsstyrelsens etablissementer:

Før Forsvarets dag[rediger | rediger kilde]

Alle unge menn blir omfattet av verneplikten i det år de fyller 18 år og skal derfor i henhold til vernepliktsloven møte på Forsvarets dag. Alle unge kvinner blir – også i det år de fyller 18 år – invitert til å møte på Forsvarets dag. I god tid innen de vernepliktige unge menn skal møte, får de tilsendt et helbredsspørreskjema som skal utfylles og tilbakesendes. På grunnlag av opplysningene i helbredsspørreskjemaet og de legeerklæringer som legene ved Forsvarets dag innhenter, blir en del som har kroniske sykdommer og handicaps bedømt uegnede uten møte. Kvinner som ønsker å møte på Forsvarets dag må også utfylle og innsende et helbredsspørreskjema.

Hvis en vernepliktig uteblir fra Forsvarets dag uten gyldig grunn, vil han i første omgang bli tilsagt igjen. Hvis han fortsatt uteblir, vil han bli straffet med bøter og i siste instans bli anholdt og fremstilt for Forsvarets dag ved politiets foranstaltning.

Forsvarets dag[rediger | rediger kilde]

Ved selve Forsvarets dag legges det stor vekt på orientering om de forskjellige muligheter for tjeneste i Forsvaret, Beredskabsstyrelsen, Hjemmeværnet ved u-landsarbeide og som militærnekter. Orienteringen foregår ved hjelp av film, displays, internettadgang, utlevering av skriftlig materiale og ikke minst ved personlig samtale med rådgivere fra de forskjellige forsvarsgrenene og våpenartene. Samtidig foregår den egentlige sesjonsbehandlingen, som består av en intelligenstest, undersøkelse av syn og hørsel samt en legeundersøkelse som tar utgangspunkt i blant annet helbredsspørreskjemaet. Sesjonsbehandlingen avsluttes med at legen og sesjonslederen i fellesskap avgjør om den vernepliktige eller den unge kvinne er egnet, begrenset egnet eller uegnet. I sjeldne tilfelle kan avgjørelsen gå ut på at den vernepliktige forbigås og skal møte igjen et halvt eller et helt år senere. Endelig skal den vernepliktige trekke et loddnummer som avgjør om vedkommende kan forvente å bli «tvangsinnkalt» eller ikke. Antallet av «tvangsinnkalte» avhenger helt av hvor mange som melder seg frivillig. Ved å melde seg frivillig – uansett loddnummer – får man en betydelig innflytelse på hvor og når man blir innkalt til avtjening av verneplikt.

Reisen til og fra Forsvarets dag er gratis hvis man benytter offentlige transportmidler. Normalt må man regne med at Forsvarets dag varer fem til seks timer. Det serveres et gratis måltid i løpet av dagen.

Etter Forsvarets dag[rediger | rediger kilde]

De som ikke allerede på selve Forsvarets dag har fått avklart hvor og når de vil bli innkalt, vil normalt få beskjed om dette omkring et halvt år etter at de har vært på Forsvarets dag. Hvis man er utilfreds med den avgjørelsen som er truffet om ens egnethet, kan man søke om å få lov til å møte igjen, eventuelt ved et annet rekrutteringssenter. Hvis man er blitt bedømt uegnet på grunn av en sykdom, og senere blir frisk og gjerne vil avtjene verneplikt, kan man også søke om å komme på Forsvarets dag igjen. I disse tilfelle må man kun gjennomgå legeundersøkelsen.