Forensisk lingvistikk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Forensisk lingvistikk (kriminallingvistikk) er et felt innenfor lingvistikken (språkvitenskap), mer eksakt anvendt lingvistikk (applied linguistics), som omfatter språk i juridisk forbrytelsessammenheng. Man kan for eksempel undersøke selvmordsbrev, trusselbrev, språket politiet har brukt i avhør eller språket som blir brukt i rettssaker. Forensisk lingvistikk blir også i stor grad brukt i plagiatsaker.

Gjennom filmer etc. har det blitt mer eller mindre vanlig å tro at mennesker etterlater seg et slags lingvistisk fingeravtrykk når man skriver, men dette er høyt omdiskutert. Det er til nå ikke utviklet teknikker som kan avgjøre dette. Som John Olsson skriver, er det beste utgangspunktet når man analyserer en tekst at man har to forskjellige personer (A og B) som kan ha skrevet den. Da kan lingvisten si med en høy sannsynlighetsgrad, (det kommer an på lengden på teksten), at det er mer sannsynlig at for eksempel A har skrevet den enn B[1].

Ved University of Birmingham har de et eget senter for forensisk lingvistikk. Her har det den siste tiden vært mye forskning på analyse av tekstmeldinger (SMS).

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Olsson, John Forensic Linguistics, Continuum 2008

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Olsson, John Forensic Linguistics, Continuum 2008
  • Coulthard, Johnson An Introduction to Forensic Linguistics: Language in Evidence, Routledge 2007