Folkets Hus i Odda

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
PROLOG

Nu, da paladser blir skudt igrus,
nu har vi reist et Folkets hus.

Ombrust av hatets, begjærets vind,
døvet av dræpende kanonade
- møter vi frem forventningsglade,

vier med jubel huset ind.
– Fra prologen ved åpningen av huset i 1914, skrevet av M. Klyve[1]

Folkets Hus i Odda var det sentrale samlingslokalet for arbeiderbevegelsen i bygda fra 1914 til det ble revet i 1971.[2]

Da Folkets Hus ble innviet var det etter flere års forberedelser med å skaffe penger og reise bygget. For å hindre at arbeidsgiverne skulle kunne ta utlegg i huset i konfliktsituasjoner unnlot man å la fagforeningene stå som eier. Isteden skjøtet man bygget på Odda Arbeiderparti.

Ved den politiske splittelsen i Arbeiderpartiet i 1923 fulgte Odda-partiet - og dermed bygget - det nye Norges Kommunistiske Parti. Da Arbeiderpartiet opprettet ny avdeling i bygda i 1927 ble det strid om Folkets Hus, en strid som først ble løst i 1935. Da overtok alle LO-fagforeningene i Odda bygget sammen.

Da tyskerne okkuperte Norge i 1940 ble Folkets Hus i Odda beslaglagt av de tyske styrkene. Tyskerne brukte det meste av huset under hele krigen.

Ved byggets 50-årsjubileum i 1964 sto følgende foreninger som eiere: Odda Arbeiderforening, avd. 5, Odda Kjemiske Arbeiderforening, avd. 61, Odda Bygningsarbeiderforening, Odda Handel- og Kontorfunksjonærers Forening, Odda Elektrikerforening, Odda Kommunale Forening, Indre Hardanger Transportarbeiderforening, Odda Baker- og Konditorforening og Odda Typografiske Forening.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Side 76. 1914 - 1989 : Odda og omland faglige samorganisasjon 75 år, Odda, ISBN 82-992055-0-6
  2. ^ Kulturminneløypa.no Arkivert 28. september 2009 hos Wayback Machine.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wiki letter w.svgDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.