Fokk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

En fokk er et seil som føres på fokkestag eller fokkemast på seilfartøy.[1]

Som stagseil på mindre skip og båter er en fokk et trekantet forseil som settes på stag mellom stormasten/formasten og baugen/baugsprydet. En tradisjonell stagfokk går ikke lenger akterover enn til masten.

Stormfokk er et seil med lite areal og kraftig materiale beregnet for mye vind.

Genoafokk, også kalt genoa eller genua, betegner et forstagseil som strekker seg aktenfor masten. Graden av genoaens overlapp måles i prosent, slik at en 120 % genoa strekker seg 20 % bak masten, mens en 100 % genoa akkurat når masten. I senere tid har en del seilere begynt å bruke begrepene fokk og genoa om hverandre.

Rullefokk eller rullegenoa er et system der forstagswieren er erstattet med en profil, vanligvis av aluminium, som kan roteres slik at forseilet rulles rundt profilen ved reving av seilet. Nederst på profilen er det en snelle med et tynt tau som føres tilbake til cockpit. For å reve seile (redusere arealet), trekkes i tauet og rotasjon i profilen ruller opp seilet.

En selvslående fokk er et forstagseil som uten manuell hjelp bytter hals når båten passerer vindøyet.

På fokkemast, forreste mast på flermastede fartøy, er fokk et firkantet råseil som føres på nederste . Se f.eks fullrigger.

Referanser[rediger | rediger kilde]