Flickor i hamn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Flickor i hamn
orig. Flickor i hamn
Generell informasjon
SjangerDrama
Utgivelsesår1945
Prod.landSvensk
Lengde1 t. 32 min.
SpråkSvensk
Bak kamera
RegiÅke Ohberg
ManusforfatterHarald Beijer
MusikkLars-Erik Larsson
SjeffotografSven Thermænius
KlippWic' Kjellin
Foran kamera
MedvirkendeÅke Ohberg
Sonja Wigert
Naima Wifstrand
Barbro Kollberg
Åke Grönberg
Ulla Wikander
Annen informasjon
FilmformatSvart-hvitt
Prod.selskapAB Europa Film
Premiere20. april 1945
(Kinoen Saga, Stockholm, Sverige)
Eksterne lenker

Flickor i hamn er en svart-hvitt svensk dramafilm fra 1945 i regi av Åke Ohberg. Manuset ble skrevet av Harald Beijer. Norskfødte Sonja Wigert spiller den kvinnelige hovedrollen som Astrid Holst.

Handling[rediger | rediger kilde]

Den unge styrmannen, Henrik, kommer til Göteborg for å studere ved Navigationsskolen og ta sjøkapteinseksamen. Der møter han sin gamle venn Axel. De blir enige om å feire gjensynet med et besøk på Liseberg. Ved dansebanen blir Henrik begeistret for den varme og åpne Lisbeth, mens Axel forelsker seg i den livlige og kjekke Alice.

Etter at Henrik har fulgt Lisbeth hjem, ber hun ham med opp til seg. Henrik tolker det slik at hun er lett på tråden og hver manns eiendom. Han går derfor skuffet derfra. Henrik leier et rom hos fru Holst, en enke av en sjøkaptein. Hennes datter, Astrid, gjør et dypt inntrykk på ham. Han blir imidlertid ikke helt fortrolig med hennes alvorlige og noe kjølige vesen. De søker alt oftere hverandres selskap og forlover seg til slutt. Når Henrik har avlagt sin eksamen ønsker han å gifte seg med henne, men Astrid mener at de bør vente til han har fått en sikker stilling og et ordentlig hjem. Astrid elsker Henrik oppriktig, men vil ikke gi seg hen til ham og tilbakeviser alle hans tilnærmelser.

Henrik møter ved en tilfeldighet Lisbeth igjen på restaurant. De oppklarer misforståelsen fra Liseberg-kvelden. Hun hadde ikke hatt noen baktanker, da hun bad ham om å følge med henne opp. Henrik og Lisbeth treffes av og til. Astrid merker det og blir sjalu. Uten at Henrik vet om det skaffer hun ham, gjennom sine kontakter i rederkretser, en jobb som styrmann på en dampbåt i skjærgården. Egentlig ville Henrik ta hyre på et langfartsskip. Astrid er klar over det, men ønsker ikke å være ensom i lange tider, slik som hennes mor måtte være. Henrik lar henne til slutt få sin vilje, men er skuffet. Lisbeth blir tilfeldigvis ansatt som servitrise på Henriks båt. Han blir mer og mer tiltrukket av henne. I motsetning til den tause og innesluttede Astrid er Lisbeth munter, åpen og ukomplisert. Hun gir seg hen til ham en kveld etter arbeidet. Lisbeth sier at hun alltid har elsket ham, og han innser at han egentlig alltid har elsket henne. Henrik vil ikke spille dobbeltspill og innrømmer for Astrid at han har bedratt henne. Han slår opp forlovelsen. Når Astrid forstår at hun er iferd på å miste ham, kaster hun seg i hans armer, men Henrik trekker seg unna.

Axel har fått jobb som tredjestyrmann på S/S «Rangoon». Henrik opplever til sin store forbauselse at Axel misunner ham hans stilling på dampbåten. Hvis Axel fikk en stilling som den Henrik har, kunne han gifte seg med Alice og være i nærheten av henne. De blir enige om å bytte jobber. Når S/S «Rangoon», med Henrik som tredjestyrmann, legger ut fra havna på vei mot India, står Lisbeth på kaia og vinker farvel til ham.

Rolleliste (i utvalg)[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]