Flerbruksbil

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Chrysler Voyager

Flerbruksbil (engelsk: multi-purpose vehicle, MPV) er en personbil som er en blanding mellom en minibuss og en forvokst stasjonsvogn. Denne typen bil har mange praktiske fordeler, stor plass, mange seter og lett inn- og utstigning, en stor fordel for barnefamilier.

Citroën C4 Picasso II

En flerbruksbil er et praktisk kjøretøy med utallige muligheter for å innrette setearrangementet etter det spesifikke behov. Man kan velge mellom å ha mange seter i bruk og litt bagasjeplass eller få seter og mye bagasjeplass.

Renault Espace

Det er viktig at adgangen til bagasjerommet er enkel, at åpningen er stor og lessekanten lav. Bagasjerommet i de fleste flerbruksbiler rommer mellom 350 og 500 liter, det vil si at plassen omtrent fordobles når setene tas ut eller bare legges ned. Mange flerbruksbiler er utstyret med spesielle og praktiske setearrangementer.

Fiat Multipla

Flerbruksbiler er typisk fem, seks eller syvsetede. To av de flerbruksbiler som finnes på det norske markedet, Fiat Multipla og Honda FR-V har tre forseter,

En fordel ved en flerbruksbil, utover plassen og innretningsmulighetene, er inn- og utstigningsforholdene. Da bilen er høyere enn en alminnelig stasjonsvogn, kommer folk lett inn og ut, og for barnefamiliene er det lett å få barna plassert i barnestoler og seler.

Mange regner Stout Scarab fra 1932 som den første flerbruksbilen.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «BLAST FROM THE PAST: 1936 STOUT SCARAB». web.archive.org. 17. oktober 2013. Archived from the original on 17. oktober 2013. Besøkt 16. januar 2022.