Flash mob

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En «flash mob», som denne tilsynelatende spontane putekrigen i Toronto sentrum, er ment å overraske tilfeldig passerende

En flash mob eller spontanforsamling er en gruppe mennesker som plutselig samles på et offentlig sted, der de sammen utfører en uvanlig og ofte morsom handling, for deretter å spre seg igjen.

Bruk av begrepet «flash mob»[rediger | rediger kilde]

Webster's New Millennium Dictionary of English definerer flash mob (også flashmob, flash-mob) som: «En gruppe mennesker som organiserer seg på internett, og deretter samles på et offentlig sted for å utføre noe merkelig, og forsvinne igjen».[1]

Spontanforsamlinger har som regel en apolitisk karakter, med fokus på å skape en underholdende forestilling. Flash mob-begrebet brukes også ofte av nyhetsmedier som en betegnelse på all form for organisert forsamling av mennesker via moderne teknologi, som internett, tekstmeldinger osv.

Ordet "flash mob" kan tolkes som f.eks. "en gjeng som oppstår helt plutselig og forsvinner kort tid etterpå", gått ut ifra ordene "flash" som direkte tolket betyr blitz (som i kamera), og mob som betyr gjeng eller mer direkte pakk.

Opprinnelse[rediger | rediger kilde]

Den første flash mob fant sted på Manhattan i mai 2003 og ble organisert av Bill Wasik, ansatt hos Harper's Magazine.[2] Denne gruppen skulle samles i et større varehus, men dette fant varehuset ut av og saboterte aksjonen. Den neste flash mob fant sted i varehuset Macy's, den 3. juni 2003, og hadde til formål å samle mennesker i Macy's teppeavdeling. Ved spørsmål fra de ansatte, var deltakerne i forsamlingen instruert til å forklare at alle i gruppen bodde sammen i en lagerbygning i utkanten av New York. Som forklaring på oppmøtet skulle de videre forklare at de ville kjøpe et «kjærlighetsteppe» og at gruppen traff sine beslutninger kollektivt.

Wasik gjennomførte dermed organiseringen av den første og andre flash mob, som det senere ble skrevet om i mediene. Wasiks begrunnelse for å organisere flash mobs, var å starte et sosialt eksperiment som skulle skape oppmerksomhet rundt kulturell tilpasning og ønsket om å være en del av noe større.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ "flash mob", dictionary.com – 27. april 2008
  2. ^ "Flash mobs: a new social phenomenon?", abc.net.au – 30. july 2003

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]