Flaggermusmusikk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Forfatter(e)Tyra Teodora Tronstad
SpråkNorsk bokmål
SjangerRoman, fantasy
Utgitt28. oktober 2019
ForlagH. Aschehoug & Co
Sider235

Flaggermusmusikk er en roman av Tyra Teodora Tronstad fra 2019. Hun ble tildelt kritikerprisen for beste barne- og ungdomsbok for den.[1]

Boken handler om Ellen , hvis liv hennes blir snudd på hodet og hun er nødt til å finne tilbake til familien og det normale.

Handling[rediger | rediger kilde]

Ellen bor sammen med moren sin og lillebroren Enon. Moren er biolog og spesielt interessert i flaggermus. Hun driver et flaggermusmottak for skadededyr. Moren bruker mye tid i mottaket, og hun blir ekstatisk når det kommer nye flaggermus til mottaket. Enon, lillebroren til Ellen får kraftige anfall. De har vært hos flere leger, men det er ingen som finner ut av hva som er galt. Ellen hjelper noen ganger til i mottaket, og nå har de fått inn en barokkflaggermus. Disse er moren til Ellen spesielt interessert i, og det er kun denne lille skjøre flaggermusen som kan stanse anfallene til Enon. I starten av boken møter Ellen Alexandra, som deler ut et flygeblad med informasjon om «Biologen svarer». Alexandra viser seg å ha mye til felles med Ellen.

På vinteren blir moren sliten, og hun trenger å hvile på samme måte som flaggermusene som går i dvale om vinteren. Til andre sier Ellen at moren drar på seminar. Hun er nødt til å droppe skolen og melder også Enon ut av barnehagen de dagene moren. Han har hyppige, kraftige anfall. Ellen vet ikke hva hun skal gjøre uten barokkflaggermusen, ettersom hun ikke kan vekke den fra dvalen. En dag får Enon et så kraftig anfall at hun ser seg nødt til å gjøre det. Med en gang barokkflaggermusen legges på pannen til Enon slutter anfallet, og han er rolig igjen. Ellen blir bekymret for at flaggermusen ikke vil klare seg siden hun vekket den. Derfor skriver hun til «Biologen svarer» og forklarer hva hun har gjort. Hun spør om det er flere som har det på samme måte, om det er flere som blir helbredet av flaggermus. Alexandra har lest Ellens spørsmål, og plutselig dukker hun opp. De tre er sammen noen dager hjemme hos Ellen før Alexandra er nødt til å dra. Før hun går får Ellen vite at det er likt hjemme hos henne. De har ikke vegg i stua, siden moren til Alexandra er knyttet til rådyrene. Ellen føler seg ikke lenger like alene. Alexandra forstår Ellen.

Moren til Ellen er i fare og står i fare for å dø. Alexandra blir nødt til å fortelle Ellen hele sannheten. Moren hennes er blitt bitt av en flaggermus, en barokkflaggermus. Det er derfor hun er så knyttet til barokkflaggermusen i mottaket. Alexandra og Ellen må lete etter moren, fordi hun har lagt seg i dvale et farlig sted. Moren ligger på loftet over flaggermusmottaket. De blir nødt til å flytte henne. Dette hjelper naboen Etta til med. Oppi alt kaoset kommer Yvonne Keyser fra barnevernet etter at barnehagen har mistenkt at Ellen og Enon bor alene. Hun kommer inn, og et av Enons anfall inntreffer, og Ellen må få Alexandra til å hente barokkflaggermusen. Plutselig flakser alle flaggermusene som egentlig var i dvale nede i mottaket omkring. Yvonne Keyser skriker, og før de vet ordet av det er Alexandra og Enon borte. Alexandra tok med seg Enon for å beskytte ham. Yvonne Keyser blir forferdet, og etterlyser Alexandra som kidnapper. Ellen må i fosterhjem, men dette vil hun ikke, så hun bestemmer seg for å rømme til faren sin. Han er også biolog, så kanskje han vet noe om barokkflaggermus.

Ellen tar bussen til faren, men når hun er fremme vil ikke beina hennes fungere. Hun er lammet av stresset og kaoset. Ellen ender på sykehuset. Faren og hans kjæreste Marissa henter Ellen på sykehuset. Yvonne Keyser er stadig innom hos dem. Etter noen dager uten fungerende bein kan Ellen endelig gå. Hun får beskjed om at Broren og moren til Ellen er funnet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Straume, Anne Cathrine (3. mars 2020). ««Koronaviruset gjør denne fabelen mer aktuell enn noen kunne ane»». NRK. Besøkt 9. mars 2024. 

Eksterne kilder[rediger | rediger kilde]