Fjellsikring

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Fjellsikring er arbeidet som gjøres for å hindre fjell i å rase ut fra en fjellside. Dette er et arbeid som må gjennomgås jevnlig for å sikre trygghet. Etter Ålesundraset i 2008 ble det et kraftigere fokus på ras- og fjellsikring, og mange eldre bygg og infrastruktur er bygget uten store krav til dette. Derfor gjenstår det å sikre både nye og eldre prosjekter.[1]

I spesielt rasutsatte fjellpartier sikres fjellet ved å bolte fast steinblokker, slik at steinblokkene ikke løsner og raser ned på trafikkerte områder og bebyggelse. Dette kan utføres ved bruk av kamstålbolter eller selvborende stag, og bolter kan forankres ved bruk av polyester eller gysemasse. Når fjellet er porøst, eller det av andre grunner ikke holder med vanlige bolter, sikres det mot ras ved å bolte fjellet fast med lengre bolter eller stag. Disse kan gå så langt som åtte meter inn i fjellet.

Arbeidet utføres stort sett på basis av analyser gjort av geolog, som forhåndsgodkjenner alt som blir gjort. Fjellsikringsarbeid blir sjeldent slik det er planlagt på papiret på forhånd. Det skyldes at det er vanskelig å fastslå hvordan fjellet ser ut bare ved å ha inspisert det med helikopter eller fra bakken. Forholdene kan også fortone seg annerledes når fjellet er spylt.

Fjellrensk[rediger | rediger kilde]

Fjellrensk utføres ved at fjellet spyles med høytrykk og jobbes med for hånd ved hjelp av spettrensk. Større blokker og masser kan fjernes ved bruk av sprenging. Fjellrensk kan utføres i både i fjellsider, tunneler og sjakter.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Vi utfører fjellsikring». Entek AS. Arkivert fra originalen 29. september 2021. Besøkt 29. september 2021.