Finlandstatarer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Finlandstatarene er en nasjonal minoritet i Finland, tilhørende folkegruppen tatarer. Gruppen omfatter totalt ca 800 personer. Deres religion er islam.

Deres hovedorganisasjoner er den finske islamske forsamlingen (Finlandiya Islam Cemaati, grunnlagt i 1925), Föreningen för finska turkar (Finlandiya Türkleri Birligi, grunnlagt i 1935) og sportsklubben Yolduz (grunnlagt i 1945).

De første tatarene i Finland var antagelig fra den russiske armé og bosatte seg der mellom 1808 og 1809; mesjtsjerjakiske grupper flyttet senere inn mellom 1870 og 1920 fra en gruppe på ca 20 landsbyer i Sergatsj-området i Nizjnij Novgorod oblast ved elven Volga, sørøst for byen Nizjnij Novgorod.

De som bosatte seg i Vyborg i Karelen flyttet til det vestre Finland da Viborg ble erobret av Sovjetunionen under fortsettelseskrigen i 1944.

Fra 1948 til 1969 var det en tatarisk grunnskole (Türk Halk Mektebi) i Helsingfors, som delvis ble støttet av den islamske menighet og dels av Helsingfors by. Om lag halvparten av undervisningen var på finsk og halvparten på tatarisk. Da det finske skolesystemet på 1970-tallet gjennomgikk en del reformer førte dette til at skolen ble ansett ulønnsom på grunn av det lave antallet elever og vilkårene for statsstøtten dermed ikke lenger var oppfylt. Siden da har den islamske menigheten i høst- og vårterminene, etter skoletid, tilbudt regelmessig undervisning i tatarske språk, kultur, religion og historie, med tatarsk som undervisningsspråk. En tatarsk barnehave har bestått siden 1950-tallet. Sommerkurser i tatarsk holdes i Kyrkslätt i Nyland.

Kilder[rediger | rediger kilde]