Fil:Tyrkrisveita (1930) (22167298856).jpg

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Opprinnelig fil(2 611 × 3 547 piksler, filstørrelse: 2,24 MB, MIME-type: image/jpeg)


Wikimedia Commons' logo

Beskrivelse

Beskrivelse

Format: Fotopositiv Dato / Date: 1930 Fotograf / Photographer: Arne Jacobsen Sted / Place: Tyrkrisveita, Trondheim

Google Street View: goo.gl/maps/7AVVQyhsKNB2

Wikipedia: Wikipedia: Veit

Eier / Owner Institution: Trondheim byarkiv, The Municipal Archives of Trondheim Arkivreferanse / Archive reference: A1.S4.P1.BP0013 - Byantikvarens positivsamling

Merknad: Legg merke til Trondhjemsflagget.

Tyrkrisveita skal være en forvanskning av Tyrkietveita, og stammer fra et vertshus som skal ha dette navnet hengende ved seg. Tyrkere drev i seilskutetiden regelrett sjørøveri, også båter fra Trondheim ble tatt. Det er ikke umulig at det kan ha skjedd et eller flere overfall i vertshuset som kunne sidestilles med sjørøveri. Stedet var naturligvis oftest besøkt av sjøfolk, og det var lett for dem å gi utnavn på steder. Veita fikk dette navnet hengende på seg.

I årene rundt 1630 ble Hospitalsstiftelsens såkaldte Indre Løkke, på nordsiden av Kongens gate mellom Geitveita og Hospitalsgata, parsellert ut til åkerarealer for byens innvånere. Det vil si alle unntatt en som ble innviet til kirkegård for pestens ofre i 1629 da nærmere et tusen av byens innbyggere strøk med. Denne "Pestkirkegård" gikk senere under navnet Nykirkegården, men den ble sløyfet og arealet ble utbygd like etter år 1800, da Asylveita ble anlagt tvers over kirkegården. Hele dette strøket er nå totalt forandret, først ble det regulert etter en brann i 1805 og siden etter storbrannen i 1841, men en levning fra eldre tid eksisterer dog fremdeles i Tørkris eller Tyrkrisveita, like bak gårdene mot Sandgata mellom St. Olavs gate og Tordenskjolds gate, begge anlagt ved reguleringen etter brannen i 1841 som åpnet utsikten mot fjorden. Tidligere dannet veita adkomsten til Nykirkegården vestfra.

Ikke et menneske i denne by kan nå oppgi veita som sin adresse, det finnes ikke en eneste matrikulert eiendom til den, bakgårdene som vender ut mot den har alle matr.nr. enten mot Dronningens gate eller Sandgata. Derfor kan vel heller ingen føle seg fornærmet eller støtt, når jeg forteller at opprinnelsen til navnet er et utnavn som er blitt hengende fast. I dette stykke er den enestående her i byen, ellers har jo nesten alle gamle gater og veiter navn etter en eller annen person eller et håndverk med tilknytning til dem.

Allerede for 200 år siden gikk hele strøket her under betegnelsen Tyrkiet, visstnok etter et eller annet skummelt vertshus, og like etter dukker også navnet Tyrkieveita opp. Navnet er rimeligvis gitt av sjøfolk med tanke på den behandling en fikk om en ble fanget av sjørøvere fra Tyrkiet eller barbareskstatene i Nord-Afrika. I kirkene også her i byen ble det rett som det var samlet inn penger for å løskjøpe folk som var falt i deres vold, og da i 1769 trondhjemsskipet "Jomfru Christina" ble tatt av barbareskerne, fikk en av besetningen etter hjemkomsten endog utgitt en bok om deres opplevelser, trykt hos byens første boktrykker Jens Christian Winding.

HENRY BERG

Kilde: Paasche, Erling (red): Veitene – Middelalderens gatenett i Trondheim (Trondheim Kommune 1983) s. 16.
Kilde Tyrkrisveita (1930)
Opphavsperson Municipal Archives of Trondheim from Trondheim, Norway

Lisensiering

w:no:Creative Commons
navngivelse
Denne filene er lisensiert under Creative Commons Navngivelse 2.0 Generisk-lisensen
Du står fritt:
  • til å dele – til å kopiere, distribuere og overføre verket
  • til å blande – til å endre verket
Under de følgende betingelsene:
  • navngivelse – Du må kreditere verket på passende vis, lenke til lisensen og indikere hvorvidt det har blitt gjort endringer. Du kan gjøre det på enhver rimelig måte, men ikke på en måte som antyder at lisensgiveren støtter deg eller din bruk av verket.
Dette bildet ble opprinnelig lastet opp til Flickr av Trondheim byarkiv på https://flickr.com/photos/29160242@N08/22167298856. Det ble undersøkt av boten FlickreviewR den 11. desember 2015 og bekreftet å være lisensiert under vilkårene til cc-by-2.0.

11. desember 2015

Bildetekster

Legg til en kort forklaring på hva filen representerer

Elementer som er med i denne fila

motiv

En verdi uten element på Wikidata

Filhistorikk

Klikk på et tidspunkt for å vise filen slik den var på det tidspunktet.

Dato/klokkeslettMiniatyrbildeDimensjonerBrukerKommentar
nåværende11. des. 2015 kl. 23:01Miniatyrbilde av versjonen fra 11. des. 2015 kl. 23:012 611 × 3 547 (2,24 MB)TommyGTransferred from Flickr via Flickr2Commons

Den følgende siden bruker denne filen:

Metadata