Fil:Ravelsveita (1930) (22167299826).jpg

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Opprinnelig fil(3 563 × 2 574 piksler, filstørrelse: 3,03 MB, MIME-type: image/jpeg)


Wikimedia Commons' logo

Beskrivelse

Beskrivelse

Format: Fotopositiv Dato / Date: 1930 Fotograf / Photographer: Arne Jacobsen Sted / Place: Trondheim

Google Street View: goo.gl/maps/AmEPmjBgBHr (?)

Wikipedia: Veit

Eier / Owner Institution: Trondheim byarkiv, The Municipal Archives of Trondheim Arkivreferanse / Archive reference: A1.S4.P1.BP0011 - Byantikvarens positivsamling

Ravelsveita er det tidligere veiteløpet for Breierveita, og seinere for det som i daglig tale kaltes Hospitalsgaten. Den begynner i Munkegaten, går til Prinsens gate etter å ha krysset Bersvendsveita. Navnet har den fått etter tømmermannen Ole Ravert, som eide en gård i veita. Han døde i 1696, og siden har navnet blitt hengende ved veita.

De fleste av leserne har sikkert lagt merke til den smale veita som munner ut i Munkegata ved Bøndernes Salgslags forretningsgård. Det er Ravelsveita. Den går vestover til Prinsens gate, der den skifter navn og fortsetter som Holstveita.

Omkring år 1600 da byens bebyggelse bare strakte seg fra elva så langt vestover som til Nordre gate eller lengere mot sør til Munkegata, eksisterte Ravelsveita som en seks alen bred vei fra bebyggelsen utover til Hospitalsstiftelsen. Det var derfor meget naturlig at den ble omtalt av folk som Hospitalsgata, den eldste betegnelse på veita jeg har støtt på. I begynnelsen av 1700-årene, da veita allerede var bebygget i hele sin lengde, gikk eiendommen som nå har nr. 4 til veita, under navnet Ravelsstuen. Det er sikkert her en må søke opprinnelsen til veitas senere betegnelse.

Henrik Mathiesen har merkelig nok ikke kommet med noe forsøk på å forklare navnet. Han fant vel ikke noe i sagaen å knytte den til. Joh. E. Brodahl, den flittige og samvittighetsfulle gransker av byens eldre forhold, har også for en gangs skyld tatt feil. Han satte Ravelsstuen i forbindelse med Nathaniel Revvel, byens edsvorne megler, brannmester og en av de fire borgerkapteiner, død 1684. Ikke noe tyder dog på at Revel, som eide og bebodde Dronningens gate nr. 12, har hatt noe med Ravelsstuen å gjøre, han kan ikke sees å ha eiet hverken gård eller grunn her i nabolaget. Også den tingen at huset kalles "stuen" peker på et ganske annet sosialt lag enn det en edsvoren megler, brannmester og borgerkaptein hørte til. Småhus som Tørristuen, Rolandstuen eller Torestuen eides av ganske anderledes beskjedne mennesker.

Nå viser det seg at veita en sjelden gang også blir kalt Ravertsveita. Når en videre nettopp i gården som senere het Ravelstuen, like til hans død i 1696, finner tømmermann Ole Ravert, har en ganske sikkert løsningen på gåten. Det er selvfølgelig ham veita har navn etter, så dens korrekte betegnelse burde vært Ravertsveita. At veita ved siden av i lange tider også het Bersvendsveita, akkurat som den veita den krysser, har jeg her sett bort fra. Det er opprinnelsen til dens nåværende navn jeg har villet påvise.

HENRY BERG

Kilde: Paasche, Erling (red): Veitene – Middelalderens gatenett i Trondheim (Trondheim Kommune 1983) s. 20.
Kilde Ravelsveita (1930)
Opphavsperson Municipal Archives of Trondheim from Trondheim, Norway

Lisensiering

w:no:Creative Commons
navngivelse
Denne filene er lisensiert under Creative Commons Navngivelse 2.0 Generisk-lisensen
Du står fritt:
  • til å dele – til å kopiere, distribuere og overføre verket
  • til å blande – til å endre verket
Under de følgende betingelsene:
  • navngivelse – Du må kreditere verket på passende vis, lenke til lisensen og indikere hvorvidt det har blitt gjort endringer. Du kan gjøre det på enhver rimelig måte, men ikke på en måte som antyder at lisensgiveren støtter deg eller din bruk av verket.
Dette bildet ble opprinnelig lastet opp til Flickr av Trondheim byarkiv på https://flickr.com/photos/29160242@N08/22167299826. Det ble undersøkt av boten FlickreviewR den 11. desember 2015 og bekreftet å være lisensiert under vilkårene til cc-by-2.0.

11. desember 2015

Bildetekster

Legg til en kort forklaring på hva filen representerer

Elementer som er med i denne fila

motiv

En verdi uten element på Wikidata

Filhistorikk

Klikk på et tidspunkt for å vise filen slik den var på det tidspunktet.

Dato/klokkeslettMiniatyrbildeDimensjonerBrukerKommentar
nåværende11. des. 2015 kl. 22:59Miniatyrbilde av versjonen fra 11. des. 2015 kl. 22:593 563 × 2 574 (3,03 MB)TommyGTransferred from Flickr via Flickr2Commons

De følgende 2 sidene bruker denne filen:

Global filbruk

Følgende andre wikier bruker denne filen:

Metadata