Fil:Moursundveita (1930) (22180743422).jpg

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Opprinnelig fil(3 507 × 2 527 piksler, filstørrelse: 3,45 MB, MIME-type: image/jpeg)


Wikimedia Commons' logo

Beskrivelse

Beskrivelse

Format: Fotopositiv Dato / Date: 1930 Fotograf / Photographer: Arne Jacobsen Sted / Place: Moursundveita, Trondheim

Google Street View: goo.gl/maps/H9WuFRUw3Dr

Wikipedia: Wikipedia: Veit

Eier / Owner Institution: Trondheim byarkiv, The Municipal Archives of Trondheim Arkivreferanse / Archive reference: A1.S4.P1.BP0021 - Byantikvarens positivsamling

Moursundveita som for en del er forsvunnet, gikk inntil siste verdenskrig fra Gjelvangveita, og munnet ut i Nordre gate langs bakgårdene til Olav Tryggvasons gates like nummer. Veita har fått navn etter en familie som antok navnet Moursund. Dette tok de fordi stamfaren var nordlandshandler i fiskeværet Maursund i Troms. Den første av dem het Anders Nilsen, sønnen Anders Andersen, sønnesønnen Nils Andersen o.s.v. i flere generasjoner. Veitas vestligste del har i sin tid blitt kalt for "Det lille Strede Aasen".

Ser en på et kart over byen, virker kvartalet mellom Olav Tryggvasons gate og Fjordgata på den ene kant, og Nordre og Søndre gate på den annen, nærmest som et markspist trestykke. Til tross for at flateinnholdet ikke er mer enn 15 dekar eller mål, er det den dag i dag oppdelt i ni småkvartaler, men virker nå ikke fullt så uryddig som tidligere. Veitene i dette strøket ble rettet ut og delvis gjort bredere etter brannen i 1841, en av disse veitene, som det har vært hensikten å bygge igjen eller sløyfe, er Moursundveita. Den skriver seg fra første halvdelen av 1600-årene, og er vist på Nauclers bykart fra 1658 som en kort, smal veit i den brede Nedre almennings forlengelse. I 1599 da den samme almenning ble utvidet til en bredde på 42 gamle norske alen gjennom hele den daværende bebyggelse, kan den derfor ikke ha eksistert.

Det er et karakteristisk trekk ved de eldre reguleringer dette, at reguleringen ble gjennomført til et visst punkt. Når så byen vokste videre utover, tok en ingen hensyn til reguleringen. Nøyaktig det samme går igjen også ved Cicignons regulering, som gikk vestover til Prinsens gate. Så langt fikk samtlige gater den bestemte bredden, men vestenfor kan en fremdeles, kanskje best ved Kongens gate, se hvordan gatene smalner inn, for der bygget en nærmest som en sjøl ville.

Moursundveitas eldste betegnelse er "det lille strete Åsen". Beboeren av den andre gården østenfor nåværende Nordre gate, het allerede i 1660 Morten i Åsen, enten han har fått navn etter veita eller veita etter ham, skal jeg ikke kunne si. I 1754 dukker første gang det nåværende navnet Moursundveita opp. Veita ble kalt slik etter nordlandshandlerfamilien Moursund, som helt fra begynnelsen av 1700-årene i flere generasjoner bodde der, Anders Nilsen, Anders Andersen og Nils Andersen Moursund. De hadde naturligvis navnet etter handelsstedet Maursund i Troms. Her i byen gikk så familienavnet atter over til et steds- eller lokalnavn, på liknende måte som en må anta var tilfelle med Ravnkloa, og muligens for Gjelvangens vedkommende.

Henry Berg.

Kilde: Paasche, Erling: Veitene – Middelalderens gatenett i Trondheim (Trondheim Kommune 1983) s. 11 - 12.
Kilde Moursundveita (1930)
Opphavsperson Municipal Archives of Trondheim from Trondheim, Norway

Lisensiering

w:no:Creative Commons
navngivelse
Denne filene er lisensiert under Creative Commons Navngivelse 2.0 Generisk-lisensen
Du står fritt:
  • til å dele – til å kopiere, distribuere og overføre verket
  • til å blande – til å endre verket
Under de følgende betingelsene:
  • navngivelse – Du må kreditere verket på passende vis, lenke til lisensen og indikere hvorvidt det har blitt gjort endringer. Du kan gjøre det på enhver rimelig måte, men ikke på en måte som antyder at lisensgiveren støtter deg eller din bruk av verket.
Dette bildet ble opprinnelig lastet opp til Flickr av Trondheim byarkiv på https://flickr.com/photos/29160242@N08/22180743422. Det ble undersøkt av boten FlickreviewR den 11. desember 2015 og bekreftet å være lisensiert under vilkårene til cc-by-2.0.

11. desember 2015

Bildetekster

Legg til en kort forklaring på hva filen representerer

Elementer som er med i denne fila

motiv

En verdi uten element på Wikidata

Filhistorikk

Klikk på et tidspunkt for å vise filen slik den var på det tidspunktet.

Dato/klokkeslettMiniatyrbildeDimensjonerBrukerKommentar
nåværende11. des. 2015 kl. 22:59Miniatyrbilde av versjonen fra 11. des. 2015 kl. 22:593 507 × 2 527 (3,45 MB)TommyGTransferred from Flickr via Flickr2Commons

Den følgende siden bruker denne filen:

Metadata