Fil:Drillveita (1930) (22167298166).jpg

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Opprinnelig fil(3 542 × 2 554 piksler, filstørrelse: 3,55 MB, MIME-type: image/jpeg)


Wikimedia Commons' logo

Beskrivelse

Beskrivelse

Format: Fotopositiv Dato / Date: 1930 Fotograf / Photographer: Arne Jacobsen Sted / Place: Drillveita, Trondheim

Google Street View: goo.gl/maps/qRBeA7hnXsQ2

Wikipedia: Drillveita

Eier / Owner Institution: Trondheim byarkiv, The Municipal Archives of Trondheim Arkivreferanse / Archive reference: A1.S4.P1.BP0014 - Byantikvarens positivsamling

Drillveita går fra Kongens gate og ned til Dronningens gate, må ha fått sitt navn hengende etter seg fra en som har hatt gård i veita, og opprinnelig kom fra gården Drilen i Jøsund ute i Fosen. En arbeidsmann Ole Olsen Drilen, som bodde i nr. 6, døde i året 1743, og han kan ha vært opphavet. Strøket var mere åpent på den tid og flere benevnelser blir brukt på veitas nære omgivelser. Skorstensfeierløkken og Smedløkken var ofte brukt.

Skorstensfeierløkken var navnet på strøket som nå er Drillveita. Navnet gir tydelig beskjed om at det er yrket som er opphavet til dette veitenavn. Etter 1845 forsvinner navnet mere og mere.

Smedeløkken finner vi som navn på Drillveita før året 1842, da strøket etter en brann ble regulert om, og flere veiter som forsvant.

At Drillveita i Kongens gate skyldes gården Drilen i Jøssun sitt navn, synes hevet over enhver tvil, noen annen gård av dette navn finnes ikke i hele Norge. På samme måte som gården burde derfor veitas navn uttales med lang "i" og skrives med en "l". I Norske gårdsnavne sier Rygh at det er et helt enestående stedsnavn, som må komme av det oldnorske dregill med betydningen bånd eller bind.

Den som førte navnet med seg hit til byen, var visstnok Ole Olsen Drilen, en arbeidsmann som bodde i nr. 6 til veita og som døde i 1743. Noen bebyggelse fantes ikke her før henimot 1730, men så gikk det rakst. I løpet av et par tiår var hele nordsiden av Kongens gate fra Prinsens gate helt ut til Hospitalet fullt bebygget. Først ved reguleringen etter bybrannen 1842, fikk imidlertid strøket ved Drillveita sitt nåværende utseende. Tidligere hadde kvartalet mellom Tordenskiolds gate og veita form som en "L" eller om en vil, en støvel. Skaftet på støvelen svarer til det nåværende kvartalet, mens "foten" strakte seg midt etter det som nå er Kongens gate, med "tåen" pekende østover, altså motsatt den italienske støvel. Gikk man fra Torvet vestover, delte en husrekke Kongens gate i to deler, den ene gjorde en bøy nordover og fortsatte i Drillveita, og den andre fortsatte utover til Skansen. Drillveita er et forholdsvis nytt navn, tidligere sa en om gårdene her at de lå på Skorstensfeierløkken eller på Smedeløkken når det gjaldt gårdene nærmest Kongens gate.

I huset like nord for Ole Drilen, døde i 1777 kornmåler Ole Johansen Bakken. Han var ungkar og hans 66 år gamle, ugifte søster Guru, som hadde stelt huset for ham, arvet gården. Da hun også syv år senere avgikk ved døden, viste det seg til alles overraskelse at hun var ganske velstående og hadde testamentert storparten av sine midler, hele 787 rdlr. til opprettelsen av et brenselsmagasin for byens fattige. Omgjort til vår nåværende kroneverdi, svarer summen til noe som 50.000 kroner. Hun ble derfor gravlagt under stor høytidelighet og med ringing fra alle byens kirker, noe som ellers bare vederfartes mere fremstående borgere og deres familier.

HENRY BERG

Kilde: Paasche, Erling (red): Veitene – Middelalderens gatenett i Trondheim (Trondheim Kommune 1983) s. 21.
Kilde Drillveita (1930)
Opphavsperson Municipal Archives of Trondheim from Trondheim, Norway

Lisensiering

w:no:Creative Commons
navngivelse
Denne filene er lisensiert under Creative Commons Navngivelse 2.0 Generisk-lisensen
Du står fritt:
  • til å dele – til å kopiere, distribuere og overføre verket
  • til å blande – til å endre verket
Under de følgende betingelsene:
  • navngivelse – Du må kreditere verket på passende vis, lenke til lisensen og indikere hvorvidt det har blitt gjort endringer. Du kan gjøre det på enhver rimelig måte, men ikke på en måte som antyder at lisensgiveren støtter deg eller din bruk av verket.
Dette bildet ble opprinnelig lastet opp til Flickr av Trondheim byarkiv på https://flickr.com/photos/29160242@N08/22167298166. Det ble undersøkt av boten FlickreviewR den 11. desember 2015 og bekreftet å være lisensiert under vilkårene til cc-by-2.0.

11. desember 2015

Bildetekster

Legg til en kort forklaring på hva filen representerer

Elementer som er med i denne fila

motiv

En verdi uten element på Wikidata

Filhistorikk

Klikk på et tidspunkt for å vise filen slik den var på det tidspunktet.

Dato/klokkeslettMiniatyrbildeDimensjonerBrukerKommentar
nåværende11. des. 2015 kl. 22:59Miniatyrbilde av versjonen fra 11. des. 2015 kl. 22:593 542 × 2 554 (3,55 MB)TommyGTransferred from Flickr via Flickr2Commons

Den følgende siden bruker denne filen:

Metadata