Hopp til innhold

Fettkopp

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

En fettkopp, smørekopp eller griskopp brukes for å smøre akslinger eller lagere i motorer og andre tekniske innretninger. En fettkopp er vanligvis laget av metall og har form som en liten, relativt dyp trakt forsynt med et dypt, fint gjenget skrulokk.

Den smalte enden av fettkoppen er montert på gjennomføringen som skal smøres, slik at fettet kan passere gjennom hullet i tuten på trakta og inn til punktet som skal smøres. Når fettkoppen er fylt med fett og lokket skrus til vil dette presse fettet inn. Lokket er gjerne fingjenget, slik at det bare skrus litt innover per omdreining. Derved har man god kontroll på hvor mye fett som presses inn. Å stramme lokk på fettkopper inngår i det vanlige driftsvedlikeholdet på mange motorer og tekniske innretninger. Når lokket er skrudd helt inn må fettkoppen etterfylles.

Vanligvis finnes det retningslinjer for hvor ofte og hvor mye lokket på fettkoppene skal strammes. Dette varierer imidlertid for ulike bruksområder. Noen ganger finnes det skrevne, formelle retningslinjer for vedlikehold. Andre ganger er alt basert på «maskinsjefens» skjønn og praksis. Man kan for eksempel stramme en halv omdreining etter fem driftstimer, en kvart omdreining etter hver kjøretur eller ha andre tommelfingerregler for smørerutiner.

Det finnes også mer avanserte fettkopper, der systemer med stempel, fjærer osv. gjør en del av den manuelle oppfølgingen unødvendig.

Til fettkoppene brukes nokså tykt fett, kvaliteten som vanligvis betegnes som gris eller grease (tykkere enn majones, men mykere enn kaldt smør).

Propellakslinger i mindre båter er ofte forsynt med fettkopper ved gjennomføringen i skroget. I hovedsak er det simringer eller pakninger som skal sikre av gjennomføringen holder tett, men fettet som presses inn til propellakslingen vil i slike tilfeller oftest bidra både til å smøre og tette. Ved slik kontakt med vann er fettkvaliteten viktig, da fett som lett vaskes bort av (sjø)vann er lite egnet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]