Ferdighetskjøring

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sveitseren Gary Hirsch prøvekjører Ferrari F1-2000 i 2008 i regi av Ferraris Corse Clienti, et selskap hvor personer kan betale for å kjøre eldre Ferrari Formel 1-biler

Ferdighetskjøring,[1][2][3] også kalt banedag[4][5] eller førerutvikling,[6] er et arrangement hvor det kjøres med bil eller motorsykkelracerbane uten hastighetsbegrensning. Det legges vekt på å ha det gøy i et kontrollert og egnet miljø. Racing er ofte eksplisitt forbudt på disse arrangementene. Ofte er det krav om førerkort for det aktuelle kjøretøyet, eller eventuelt passende racinglisens. Noen arrangement er kun åpne for gateregistrerte kjøretøy.

Format[rediger | rediger kilde]

Førerne deles ofte inn i puljer etter erfaringsnivå eller hvor raske de er, og det kjøres en gruppe om gangen. Siden de holder omtrent samme fart blir de ofte kjørende mot seg selv.

Vanligvis bruker deltakerne egne kjøretøy, men i noen tilfeller kan kjøretøy leies av arrangør. Det er derimot vanlig med instruktører, råd og salg av dekk, eller til og med salg og installasjon av fjæringssystemer.

Fordeler[rediger | rediger kilde]

Ferdighetskjøring kan lære deltakerne å håndtere høy ytelse på en trygg måte. Det kan også ha en positiv effekt på trafikksikkerhet ved at man får holdninger om et definert skille mellom kjøring på bane og veg.

Flagg[rediger | rediger kilde]

Det benyttes standard racingflagg for kommunikasjon til førerene.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Ferdighetskjøring». Norsk Triumphklubb (engelsk). Besøkt 18. august 2021. 
  2. ^ «Ferdighetskjøring på bane». Norsk Sportsvogn Klubb. Besøkt 18. august 2021. 
  3. ^ «Flerbruk av banene». KNA. Besøkt 18. august 2021. 
  4. ^ «Banedag – Bilsportlisens». Besøkt 18. august 2021. 
  5. ^ «Arrangør- og teknisk reglement for banedag/oppvisning - Norges Bilsportforbund» (PDF). 
  6. ^ Kristiansen, Stein. «Avdelingsinformasjon - Senior MC Norge». seniormc.no. Arkivert fra originalen 18. august 2021. Besøkt 18. august 2021.