Hopp til innhold

Fener

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Blikk fra Det gylne horn mot det gamle Fener

Fener er en bydel i den historiske delen av Istanbul, i kommunen Fatih, på Det gylne horns høyre bredd, mellom Balat og Cibali. Grekerne som bodde i området i bysantinsk tid ble kalt fanarioter etter Porta Phanari – «Fyrhusporten» – som tyrkerne kalte Fener Kapı. Det er fra denne porten bydelen har fått navnet sitt.

Fener er sete for patriarken i Konstantinopel, som etablerte seg her i 1601 etter å ha vært i landflyktighet etter Konstantinopels fall i 1453. Den patriarkalske St. Georgskirken ved hovedvegen langs stranda rommer patriarkens trone, og patriarkatets kontorer ligger like ved. Om lag 3% av befolkninga i Fener er etterkommere etter adelsfamilier som forlot byen ved tyrkernes maktovertakelse og opprettelsen av Det osmanske riket, levde i eksil ulike steder rundt Middelhavet og seinere vendte tilbake på sultanens oppfordring. Noen av disse skapte seg store formuer ved handel og finansvirksomhet, og kunne også oppnå høge stillinger i statsapparatet. Blant annet ble provinsene Moldavia og Valakia gitt i len til fanarioter, noe som tillot dem å skape seg enorme formuer og bygge strålende palasser langs Det gylne horn.

Fener har i dag en overveiende muslimsk befolkning, men av svært blanda opphav. I seinere år er mange av Feners tidligere innbyggere flytta ut til nyere forsteder, og er blitt erstatta av innflyttere fra andre deler av Tyrkia.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]