Femundløpet 2012

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Femundløpet 2012 ble arrangert 1. – 6. februar 2012 med start på Røros. Arrangør av Femundløpet siden november 2010 er Femundløpet AS.

Det var kaldt og tørt vær med skarpt føre. Temperaturen lå omkring -20 grader ved start på torsdag og -36 grader på Drevsjø fredag morgen. Enkelte hunder fikk problemer med kulda om natta og måtte tas ut av spannet. I løpet av fredagen gav kulda seg noe slik at dette ikke ble noe problem for F400. Lørdag var det bare noen få hunder som måtte tas ut på grunn av frostskader.

Femund600[rediger | rediger kilde]

12-spann kjørte 600 km med start 2. februar fra Øra på Røros.

Birgitte Næss Wærner tok ledelsen fra start og kom inn med et kvarters forsprang til sjekkpunkt Tufsingdalen der hun kjørte rett forbi. Inn til sjekkpunkt Drevsjø hadde Birgitte Næss Wærner økt ledelsen til en halv time, men hun hadde kjørt uten hvile mens andre kjørere kunne komme bakfra og gå forbi henne i effektiv kjøretid. Inn til sjekkpunkt Søvollen og åtte timer hvile var ledelsen 26 minutter til regjerende verdensmester Sigrid Ekran, men Birgitte hadde bare 11 hunder i spannet.

Mange kjørere valgte å ta åtte-timers hvilen allerede på Drevsjø på grunn av kulda, bl. a. Robert Sørlie, Ralph Johannesen, Nina Skramstad og Lars Monsen. På grunn av tidsutjevning kan flere av disse kjørerne ha kortere kjøretid enn Birgitte. Erle Frantzen måtte bryte løpet fordi åtte av hundene hadde forfrysninger.

Emil Inauen var den første til å forlate Søvollen. Han har igjen ti hunder i spannet. Hans totaltid ca 13 timer viser at flere av kjørerne som hvilte på Drevsjø, kan ligge i tet tidsmessig ut fra Søvollen. Det er effektiv kjøretid som teller til slutt. På de neste plassene ut fra Søvollen lå Ole Wingren, Ralph Johannesen og Lars Monsen.

Emil Innauen brukte 4 timer og 10 minutter fra Søvollen og kom først til Tynset. Det viste seg at kjørerne disponerte hviletiden svært forskjellig, noe som gir stor tidsutjevning og endring i rekkefølgen på sjekkpunktene. Neste stopp Grimsbu.

Ut fra Grimsbu var tre hundespann i tet: Ralph Johannessen, Emil Inauen og Robert Sørlie. De har alle ti hunder i spannet, mens Birgitte Næss Wærner på fjerdeplass bare har igjen åtte hunder. Etter en runde i Folldalfjellene skal kjørerne tilbake til Grimsbu for hvile i åtte timer. Dette regnes for den hardeste og avgjørende etappen i løpet.

Etter hvilen gikk Robert Sørlie først ut med Ralph Johannessen like bak. Neste sjekkpunkt Tynset. Emil Inauen lå på tredjeplass og Lars Monsen på fjerdeplass ut fra Grimsbu.

Inn til Tynset var rekkefølgen mellom de fire første kjørerne omtrent som før. Lars Monsen hadde fremdeles ti hunder i spannet, mens de tre andre i teten hadde åtte. Arnt Ola Skjerve kjørte fort fra Grimsbu og lå bare 18 minutter bak Lars Monsen på Tynset. Det så ut til å bli kamp om bronsemedaljen på den siste etappen inn til Røros.

Kongen av Femund, Robert Sørlie, tok sin 10. seier i Femundløpet. Ralph Johannessen kom på 2.-plass. Arnt Ola Skjerve kjørte raskest av alle fra Tynset og kom inn på tredjeplass.

Femund400[rediger | rediger kilde]

8-spann kjørte 400 km med start 3. februar fra Øra på Røros.

Marianne Skjøthaug vant i år som i fjor.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]