CERES - Nasjonalt senter for felles systemer og tjenester for forskning og studier

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Felles studieadministrativt tjenestesenter
FSAT
TypeForvaltningsorgan
VirkeområdeNorge
HovedkontorFridtjof Nansens vei 19
EierKunnskapsdepartementet
TjenesterSamordna opptak, Cristin, Felles studentsysten
Ansatte77
Nettsidefsat.no

CERES - Nasjonalt senter for felles systemer og tjenester for forskning og studier tidligere Felles studieadministrativt tjenestesenter (FSAT) er et forvaltningsorgan som utvikler, forvalter og drifter studieadministrative IT-systemer og tjenester for ca. 40 universiteter og høyskoler i Norge. FSAT er underlagt Kunnskapsdepartementet, er lokalisert til Universitetet i Oslo[1] og ble opprettet i juli 2014. Senteret har som mål å «legge til rette for og gjennomføre et effektivt og korrekt studentopptak til grunnutdanningene ved universiteter og høyskoler».[2]

Fra 2018 vil CERES fusjonere med BIBSYS og få overført enkelte oppgaver fra UNINETT til Kunnskapsdepartementets tjenesteorgan med hovedkontor i Trondheim.[3]

Felles studieadministrativt tjenestesenter har ansvar for følgende systemer:

 • SO. Samordna opptak. Felles søkesystem for studenter til 32 (i 2016) universiteter og høyskoler.
 • FS. Felles studentystem. Database med blant annet studenter, programmer/emner, eksamensresultater og vurderinger for 40 (i 2015) universiteter og høyskoler.
 • NVB. Nasjonal vitnemålsdatabase IT-system for vitnemål for fullført og bestått videregående opplæring i Norge etter år 2000 og brukes til kontroll og poengberegning i opptaket til høyere utdanning gjennom Samordna opptak. Har også som mål at personer kan gi arbeidsgivere og utdanningsinstitusjoner innsyn i egne utdanninger og karakterer.
 • RUST. Register for utestengte studenter
 • GAUS. Godkjenning av utenlandske studier, en søketjeneste for saksbehandlere som arbeider med godkjenning av utenlandsk utdanning hvor de kan få innsyn i andre institusjoners behandling og vedtak.
 • STAR. Datavarehuset STAR
 • CRIStin. Forskningsdokumentasjonssystem, med liste over forskeres publikasjoner og prosjekter.
 • Studentweb
 • Vitnemålsportalen
 • Studentbevisappen

Felles studieadministrativt tjenestesenter har 77 ansatte.[4] Over halvparten av FSAT inntekter finansieres fra medlemsorganisasjonene eller utviklingsoppdrag, resten (ca. 35 millioner kr per år) tildeles fra Kunnskapsdepartementet[2]. Organisasjonen ledes av et styre med representanter fra læresteder samt student- og ansatterepresentanter.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Senteret ble etablert som følge av at Felles studentsystem, Samordna opptak og Seksjon for utvikling av nasjonale informasjonssystemer ved Universitets senter for informasjonsteknologi (USIT) ved Universitetet i Oslo ble organisert i ett felles tjenestesenter.[5]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ lovdata.no universitets- og høyskoleloven § 1-4. Særlig ansvar for enkelte institusjoner
 2. ^ a b Tildelingsbrev fra Kunnskapsdepartementet for 2016
 3. ^ Kunnskapsdepartementet (15. juni 2017). «Omorganiserer og flytter arbeidsplasser ut av Oslo». Regjeringen.no (norsk). Besøkt 15. juni 2017. 
 4. ^ fsat.no Ansatte
 5. ^ Årsrapport (2015-2016)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]