Felin infeksiøs peritonitt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nyre infisert av FIP.

Felin infeksiøs peritonitt, forkortet FIP, er en smittsom bukhinnebetennelse som rammer katter. Sykdommen er forårsaket av virus og er en mutert versjon av FeCV (Feline Enteric Coronavirus). Vi har to typer FIP: en type som smittes videre, og en type som sitter latent i kattens kropp og muterer på et tidspunkt. At det ligger latent betyr at det er usynlig i kroppen og venter på å mutere ved et tidspunkt.

Kurering[rediger | rediger kilde]

De som er mest utsatt for å få viruset er kattunger og gamle katter. Grunnen til dette er at de har svakere immunforsvar. Vitaminer, mineraler og et sunt liv minsker derfor faren for at katten får viruset.

FIP har til nå ikke kunnet kureres, men nukleosidanaloget GS-441524 har nylig vist seg å være en trygg og effektiv måte å behandle FIP.[1] Tilgjengeligheten av den nye behandlingsformen er imidlertid fortsatt ukjent. Når katten har fått viruset dør den normalt etter kun få måneder. Årlig vaksine kan forhindre FIP, men vaksinen er omdiskutert. Det blir forsket på nye medisiner, men disse vil ikke bli tilgjengelige i nærmeste framtid.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Pedersen, N. C., Perron, M., Bannasch, M., Montgomery, E., Murakami, E., Liepnieks, M., & Liu, H. (2019). Efficacy and safety of the nucleoside analog GS-441524 for treatment of cats with naturally occurring feline infectious peritonitis. Journal of feline medicine and surgery, 1098612X19825701. doi:10.1177/1098612X19825701

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]