Hopp til innhold

Fatu Hiva

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tropisk regnskog på Fatu Hiva i Fransk Polynesia
Regnskog på Fatu Hiva

Fatu Hiva, av og til Fatu Iva eller Fatuhiva (tidl. Isla Magdalena på spansk) er en øy og kommune i Fransk Polynesia i Stillehavet. Det er den sørligste av Marquesasøyene. Fatu Hiva er også den mest isolerte av de befolkede øyene.

Østkysten av Fatu Hiva preges av trange daler, adskilt av bratte fjellrygger som går helt ut i havet. For å bevege seg mellom dalene, må man enten krysse fjellet eller bruke båt. Landsbyen Uia ligger i den største av dalene. Vestkysten har to viktige bukter: Hana Vave (også kjent som Jomfrubukta eller Baie des Vierges) i nord, og den godt beskyttede havnen til Omo'a i sør. Det er også flere små daler mellom disse to.

Sentrum av øya er et platå som stort sett er dekket av høyt gress og pandanustre. I sør på platået går en fjellrygg, Tauauoho, sørover med sin høyeste topp på 945 m. Denne er den høyeste toppen på Fatu Hiva. I retning nordvest fra platået går fjellryggen Fa'e One, med sin høyeste topp på 820 m.

Demografi

[rediger | rediger kilde]

I 2017 var folketallet i kommunen Fatu Hiva 633.[1]

Folk på øya bor hovedsakelig i tre landsbyer:

  • Hana Vave
  • Omo'a
  • Uia

På jakt efter paradiset: Et år på en sydhavsø er tittelen på en bok skrevet av Thor Heyerdahl, som skildrer det oppholdet han og kona Liv hadde på øya i 1937-1938.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «Les populations légales de Polynésie française en 2017. Recensement de la population», Institut national de la statistique et des études économiques, 27. desember 2017. Lest 3. februar 2019.