Faderhuset

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Faderhuset er en dansk evangelisk-kristen sekt. Den ble grunnlagt i 1990 av ekteparet Ruth og Knuth Evensen som har vært aktive i kristent arbeid i Danmark siden 1970. Ifølge menighetens egen nettsted er Ruth Evensen pastor og daglig leder. Sammen med sin mann og fire andre personer utgjør de lederskapet i kirken.[1] Fundamentet for virksomheten er «Bibelen er Guds ord, og den eneste autoritative kilde til åbenbaring af Guds væsen og af hans plan med hele skaberværket.»

Det finnes ingen offisielle tall på hvor mange medlemmer Faderhuset har, men en øyenvitneskildring fra mars 2007 forteller om 40 tilstedeværende til en gudstjeneste. Medlemmer fra Faderhuset sa at «folk bare kommer og går som de vil». De anslo antallet til mellom 100 og 150 aktive medlemmer.

Strid om bygning[rediger | rediger kilde]

Faderhuset ble kjent både i Danmark og internasjonalt da de i 2001 overtok alle aksjene i selskapet Human A/S, som eide eiendommen Jagtvej 69 på Nørrebro i København. Bygningen som lå på grunnen var kjent som Ungdomshuset, og hadde siden 1982 fungert som selvstyrt kulturhus for en gruppe unge mennesker som i en årrekke har gått under betegnelsen «de autonome».

Kort tid etter Faderhuset kjøpte eiendommen, oppsa de en brukeravtale fra 1997 mellom Københavns kommune og representanter fra Ungdomshuset, og forsøkte på denne måten å ta huset i besittelse. Da dette mislyktes, valgte man fra Faderhusets side å gå rettens vei. De fikk medhold først i Københavns byrett, og siden i Østre Landsret. Dommen fra Østre Landsret i august 2006 betydde at de unge skulle forlate huset senest 14. desember 2006, noe de nektet å gjøre. Politiet ryddet derfor huset 1. mars 2007.

Etter å ha undersøkt huset besluttet Faderhuset at Ungdomshuset skulle rives ned. Nedrivningen påbegynte den 5. mars 2007, og ble avsluttet torsdag 8. mars 2007. Faderhuset har med økonomisk tap solgt grunnen Jagtvej 69 videre til investeringsselskabet Ventureinstituttet.[2] I desember 2008 var det rykter i mediene om at Faderhuset skulle være på randen av konkurs. Det har inntil videre ikke vist seg å holde stikk.[3]

Påstand omsorgssvikt[rediger | rediger kilde]

Den 5. juni 2008 ble det fremmet påstand om at barn i den kristne frikirken hadde blitt utsatt for vold eller annen grov omsorgssvikt.[4] Tross anklagene har undersøkelser som er blitt gjort av de danske myndighetene ikke ført til at det er reist siktelse. Politiet har siden slått fast at «Det er ikke skyggen av substans i det».[5][6]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]