Faderens forbrydelse

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Faderens forbrydelse
orig. Hans faders brott
Kirsten Lampe spiller hovedrollen
Generell informasjon
FilmtypeStumfilm
SjangerDrama
Utgivelsesår1915
Prod.landSvensk
Lengde48 min.
SpråkStum (Svenske mellomtitler)
Bak kamera
RegiFritz Magnussen
ManusforfatterFritz Magnussen
SjeffotografHugo Edlund
Foran kamera
MedvirkendeRichard Lund
Thure Holm
Kirsten Lampe
Prod.selskapAB Svenska Biografteatern
Premiere22. november 1915
(Kinoen Regina, Stockholm, Sverige)
Eksterne lenker

Faderens forbrydelse (svensk: Hans faders brott) er et svensk stumfilmdrama fran 1915, i regi av danske Fritz Magnussen. Han skrev også manuset. Norske Kirsten Lampe spiller den kvinnelige hovedrollen som brukseier Rudels datter Gudrun.

Filmen ble spilt inn i AB Svenska Biografteaterns studio på Lidingö.

Handling[rediger | rediger kilde]

Den 25 år gamle og forholdsvis velbeslåtte godseieren, Gunnar Hesla, vokste opp under fattige forhold. Han har blitt begeistret for Gudrun, datter av den rike brukseieren Rudel. Gunnar frir og jentas far gir ham sitt ja . Gunnars gamle og nedbrutte far derimot sitter i fengsel. For mange år siden ble han dømt til livstids fengsel for mordet på en Jan Strygen. En ny fange med navn Sigurd Vikum deler celle med faren. Vikum begynner umiddelbart å lete etter en fluktmulighet. Samme natt flykter han med hjelp av en jernfil. Før han rømmer sier han til Hesla: «En ting skal du vite innen du dør. Det var jeg som myrdet Jan Strygen».

Mens det pågår forlovelsesfest hos Gunnar ringer det plutselig på døren. Utenfor står Vikum og vifter med en medaljong. Han spør Gunnar: «Kjenner du denne mannen? -- Gunnar, jeg er din far. Du må hjelpe meg, gendarmene er etter meg.» Gunnar kan ikke legge bånd på følelsene og skjuler Vikum. Han gir mannen penger og klær, slik at han kan flykte videre. Gudrun og en tjener har imidlertid sett og hørt hva som har skjedd. Når hun får høre at Vikum kaller Gunnar sin sønn, blir det for mye for henne og hun besvimer.

Tjeneren bærer gammelt nag til Gunnar og anmelder ham for politiet. Gunnar må sitte i husarrest i sitt kammers. Med hjelp av Gudrun lykkes han i å flykte fra godset og gjemme seg i ei skogshytte. Skjult i et hjørne ser han en samling ubehagelige personer komme inn i hytta. Det viser seg å være Vikum, som med noen kumpaner planlegger å begå innbrudd hos Rudel. Forbryteren skryter høylytt om hvordan han lurte Gunnar og innrømmer også at det var han og ikke Gunnars far som myrdet Strygen. Dette blir for mye for Gunnar, som ruser fram i raseri. Han blir raskt overmannet og bundet.

Etter det som har skjedd vil Rudel at datteren skal bryte forlovelsen med Gunnar. Hun er imidlertid trofast i sin kjærlighet og nekter. Om natten aner hun uråd, drar til hytta og befrir Gunnar. Sammen skynder de seg til politiet for å advare om innbruddet hos brukseier Rudel. Politiet begir seg dit og overbemanner kjeltringene. I stridens hete blir Vikum dødelig såret. Innen han dør tilstår han mordet på Strygen. Gunnars far får således oppreisning etter sin død.

Rolleliste (i utvalg)[rediger | rediger kilde]

  • Richard Lund - Gunnar Hesla, godseier / Tormod Hesla, hans far
  • Thure Holm - Rudel, brukseier
  • Kirsten Lampe - Gudrun, hans datter
  • John Ekman - Sigurd Vikum, straffange

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]