Eystein Valdason

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Eystein Valdason (norrønt Eysteinn Valdason) var en norrøn, sannsynligvis islandsk skald som levde i det 10. århundre. Han er en av åtte Torsskalder som ble sitert av Snorre Sturlason i kapitlet om tors-kjenninger i Skaldskaparmål. Eystein er her representert med tre halvstrofer, som alle handler om Tors kamp mot Midgardsormen. De er av stilistiske grunner datert til 900-tallet eller rundt 1000.

Ut fra Snorres introduksjoner i Skaldskaparmål - ok sem kvað Eysteinn Valdason' og enn kvað Eysteinn - var Eystein Valdason en velkjent skald på denne tiden, men i dag er han så ukjent at det ikke engang mulig med sikkerhet å fastslå hans nasjonalitet. Han vanligvis kategorisert som islending, men dette er basert på en rent statistisk resonnement: De fleste av de norrøne poeter var faktisk islendinger på dette tidspunktet.

Den svenske religionsforskeren Åke Ohlmarks har hevdet at Eystein Valdason var dansk, basert på at farsnavnet Valdi er en kortform av Valdimarr, et navn som ikke forekommer på Island, men er vanlig i Danmark.

Diktningen[rediger | rediger kilde]

I dag kjennes bare de tre versene fra Skaldskaparmål fra Eysteins diktning. Versene er skrevet i versemålet dróttkvætt og har sannsynligvis tilhørt et lengre dikt. Innholdet er en beskrivelse av guden Tor og jotnen Hyme som drar ut på havet for å fiske opp Midgarsormen.

Sín bjó Sifjar rúni
snarla, framm, með karli,
hornstraum getum Hrímnis
hrœra, veiðarfœri.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Snorre Sturlason, Skaldskaparmål, vers 45

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Åke Ohlmarks, Tors skalder och Vite-Krists: Trosskiftestidens isländska furstelovskalder 980–1013, Gebers, Uppsala, 1958, sid 38-40, 197, 309-311
  • Finnur Jónsson, Den islandske litteraturs historie, København (1907)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]