Etiopiske adelstitler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Etiopiske adelstitler omfatter en rekke titler som har blitt brukt i Etiopia. Frem til avskaffelsen av monarkiet i 1974 var det to former for adel i landet: Mesafint (Ge'ez መሳፍንት masāfint, moderne mesāfint, entall መስፍን masfin, moderne mesfin, «prins»), som sikter til prinser, eller den arvelige adelen, som dannet den øvre herskende klassen, mens Mekwanint (makʷanin, moderne mekʷenin eller መኮንን mekonnen, «guvernør») var utnevnte adelsmenn, som dannet mesteparten av adelen. Inntil det 20. århundre var den mektigste menneskene ved hoffet generelt Mekwanint utnevnt av monarken, mens regionalt hadde Mesafint større innflytelse og makt. Keiser Haile Selassie innskrenket sterkt makten til Mesafint til fordel for Mekwanint.

  • Nəgusä nägäst, «kongenes konge», var tittelen som ble brukt av de etiopiske keiserne.
  • Negus, «konge», ble brukt av regentene i Gondar, Shewa, Gojjam og Wollo, men kunne også brukes av andre fremtredende personer.
  • Leul, «prins», ble brukt av prinsene som tilhørte den keiserlige ætt.
  • Ras, «hode», kunne brukes av flere personer med innflytelse som ikke tilhørte den keiserlige ætt. Kombinasjonen Leul Ras ble brukt av overhoder for grener av den keiserlige ætt.
  • Lij, «barn», ble tildelt sønner av dem som tihørte mesafint.