Etantiol

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Etantiol, C2H5SH, også kalt etylmerkaptan, er en tiol med en sterk lukt. Molekylet ligner på etanol. Forskjellen er at tiolet har en -SH-gruppe (tiol), istedenfor et -OH-gruppe (alkohol).

Stoffet benyttes ofte til å søke etter hull i gassledninger.

Etantiol er et organisk odorant som tilsettes andre gasser for å tilkjennegi at hovedgassen er tilstedeværende. Propan blir tilsatt etantiol for at det skal være lettere å detektere tilstedeværelse av propan i en atmosfære. Etantiol er en naturlig organisk svovelforbindelse og ikke giftig. Man kjenner etantiol ved svært små mengder.

I propan, som sporgass for denne kan etantiol luktes på 20% av LEL, lower explotions limit, som for propan er på 2% mengde av propan i en gitt mengde luft. Etantiol har den egenskapen at den er lettere enn propan i gassfase, og derfor vil den legge seg på toppen av en propansky. I væskefase er etantiol noe tyngre enn propan, og den vil, om propanbeholder står i ro over lengre tid, synke i væsken. Lukten av etantiol vil derfor komme sterkere ut sammen med brenngassen når propanen brennes av.

Se også[rediger | rediger kilde]

StubbDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.