Etantiol

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Etantiol, C2H5SH, også kalt etylmerkaptan, er en tiol med en sterk lukt. Molekylet ligner på etanol. Forskjellen er at tiolet har en -SH-gruppe (tiol), istedenfor et -OH-gruppe (alkohol).

Stoffet benyttes ofte til å søke etter hull i gassledninger.

Etantiol er et organisk odorant som tilsettes andre gasser for å tilkjennegi at hovedgassen er tilstedeværende. Propan blir tilsatt etantiol for at det skal være lettere å detektere tilstedeværelse av propan i en atmosfære. Etantiol er en naturlig organisk svovelforbindelse og ikke giftig. Man kjenner etantiol ved svært små mengder.

I propan, som sporgass for denne kan etantiol luktes på 20% av LEL, lower explotions limit, som for propan er på 2% mengde av propan i en gitt mengde luft. Etantiol har den egenskapen at den er lettere enn propan i gassfase, og derfor vil den legge seg på toppen av en propansky. I væskefase er etantiol noe tyngre enn propan, og den vil, om propanbeholder står i ro over lengre tid, synke i væsken. Lukten av etantiol vil derfor komme sterkere ut sammen med brenngassen når propanen brennes av.

Se også[rediger | rediger kilde]

StubbDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.