Hopp til innhold

Erstatningsteologi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Erstatningsteologi er en teologi som legger til grunn at den kristne kirke i dag har inntatt Israels plass og overtatt Israels løfter.[1][2][3] Israel er erstattet av den kristne menighet.

Erstatningsteologien er derfor også kritisk overfor staten Israel. Denne teologien hevder at det ikke gir mening at tale om et særlig utvalgt folk som har blitt gitt et spesielt stykke land.

Det nye testamente erstatter stort sett det gamle testamentes bestemmelser.

Erstatningsteologien vil hevde at hele verden er det av Gud udvalgte folk, og hele jorden det hellige land – for det er jo Gud, som har skapt det. Sagt på en annen måte: Den partikulære utvelgelse (spesielt folk og spesielt land) er blitt universaliseret til å omfatte alt og alle.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Dag Øyvind Juliussen (5. mars 2019). «Kronikk: Erstatningsteologi og nullteologi». dagen.no (norsk). Besøkt 16. mars 2021. [død lenke]
  2. ^ Eva Ravn Møenbak (5. mars 2009). «Opgør med erstatningsteologien» (dansk). Dansk-Jødisk Venskab. Besøkt 16. mars 2021. 
  3. ^ Jens Bruun Kofoed, professor I. Gammel Testamente (2. mars 2009). «Er det forkert at spise flæskesteg som protestant?». Religion.dk (dansk). Besøkt 16. mars 2021.