Hopp til innhold

Erling Roland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Erling Georg Roland»)
Erling Roland
Født20. jan. 1949Rediger på Wikidata (75 år)
NasjonalitetNorge

Erling Roland – født 20.1.49 – er en norsk professor og forfatter.

Han vokste opp på et småbruk i Audnedalen i Agder og tok artium på Mandal gymnas. Etter lærerskole og pedagogikk hovedfag, tok han doktorgrad i pedagogisk psykologi ved Durham University i England og ble professor i pedagogisk psykologi.

Roland har arbeidet som lærer, pedagogisk-psykologis rådgiver og lærer-utdanner. I 1989 startet han Senter for atferdsforskning, nå Læringsmiljøsenteret, ved Universitetet i Stavanger og ledet dette i atten år. Han var sentral da Høgskolen i Stavanger arbeidet for å bli universitet.

Roland var blant de første i verden som gjorde vitenskapelige studier av mobbing, og han har publisert en rekke artikler i internasjonale tidsskrifter. Han har også skrevet mange fagbøker om mobbing og andre atferdsproblemer.

Mobbingens psykologi ble første gang utgitt i 2007 og er blitt et standardverk om mobbing.

Hans første roman heter Innenfor-Rjukan og Berlin og kom i 2024. Romanen skildrer oppveksten til en svært gaverik gutt og ung mann på Rjukan, mens mørke skyer trekker over Europa. Han blir med i forberedende motstand, før han i 1935 flytter til Berlin for å studere psykologi. Der blir han professorens yngling, som kjenner Himmler. Snart kommer tilbudet, og han er innenfor. Han trekkes mellom makten og en ung kvinne og tar sitt valg.

Født: 20.1.1949

Beskjeftigelse: Professor og forfatter

Nasjonalitet: Norge

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]