Erinayo Wilson Oryema

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search

Erinayo Wilson Oryema (født 1. januar 1917, død 17. februar 1977) ble minister for mineraler og vannressurser da Idi Amin tok makten i Uganda i 1971 og fra 1976 til sin død tjenestegjorde han som minister for landområder, boliger og fysisk planlegging

I februar 1977 ble Oryema sammen med den ugandiske erkebiskopen Janani Luwum og innenriksminister Charles Oboth Ofumbi drept av sikkerhetsstyrkene til president og diktator Idi Amin under påskudd av at de drev med høyforæderi og at de planla et statskupp mot presidenten.

Den 17. februar 1977 annonserte Radio Uganda at de tre «landsforæderne» var blitt drept da bilen som skulle transportere dem til et avhør hadde kollidert med et annet kjøretøy. Ulykken skulle vissnok ha skjedd da ofrene hadde forsøkt å overmanne sjåføren i et forsøk på å unnslippe fangenskap. Da familienen til ofrene fikk igjen de døde kroppene så de kunne begraves hadde de flere kulehull i kroppen. Erkebiskopen hadde blitt skutt gjennom munnen en gang, og hadde minst tre kuler i brystet. Ministrene var også blitt skutt gjennom munnen, men hadde bare ett kulehull i bryste. Oryema hadde i tillegg et skuddsår gjennom det ene benet.

Etter at Idi Amins regime falt sammen sto flere vitner frem og fortalte at erkebiskopen og ministrene var blitt tatt med til en militærleir hvor de ble mobbet, slått og sparket mens de lå på bakken og til slutt hadde de blitt skutt flere ganger. Drapet på ministrene og erkebiskopen hadde dyptgripende virkninger i Uganda. Dødsfallene deres gjorde at mange ministre innså at ingen var trygge for Idi Amins styre, og i løpet av kort tid hadde flere av Idi Amins ministre flyktet til andre land for å unngå å bli drept.

Erinayo Oryema var faren til den internasjonalt anerkjente ugandiske musikeren Geoffrey Oryema.