Entlebucher sennenhund

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Entlebucher Sennenhund)
Hopp til: navigasjon, søk
Entlebucher sennenhund
Entelbucher sennenhund, luzernersennen
Entlebucher sennenhund
Entlebucher sennenhund
Hundetype vakt- og vokterhunder, molosser, sennenhunder
Opprinnelse Sveits
Egenskaper familiehund, gårdshund m.m.
Forventet livsløp 10-12
Størrelse mellomstor (15-25 kg)
Passer for aktive, erfarne
Anerkjennelser
FCI Gr. 2 seksjon 3 (FCI #047)
AKC Working
CKC Working Dogs
KC Working
UKC Guardian Dogs
Andre hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Entlebucher sennenhund (FCI #047), også skrevet entelbucher sennenhund, er en mellomstor hunderase som opprinnelig stammer fra Entlebuch i Luzern-området i Sveits, der den har fungert som gårds- og kveghund.

Opprinnelse og alder[rediger | rediger kilde]

Entelbucher sennenhund

Opphavet til entlebucher sennenhund er uklart, men den har med stor sannsynlighet felles progenitor med appenzeller sennenhund. Mest sannsynlig er det at begge nedstammer fra mellomstore såkalte sveitsiske slakterhunder, som fantes der alt i middelalderen. Noen kynologer har også antydet blodslinjer fra tibetansk mastiff og nordiske hunderaser, men et slikt slektskap er aldri blitt dokumentert.

Entlebucher sennenhund forsvant som type mot slutten av 1800-tallet, men den gjenoppsto i 1913. Navnet er først nevnt i 1889, da Franz Schertenleib la ned mye arbeid i spore opp og dokumentere denne hunden. Fram til 1926 ble den imidlertid regnet som en variant av appenzelleren.

Utseende, anatomi og fysikk[rediger | rediger kilde]

Entlebucher sennenhund, som skiler seg klart fra appenzelleren gjennom sin kortere hale (såkalt stubbsvans eller stumphale) og mer variert størrelse (den er dessuten gjennomgående mindre), beskrives som betydelig mindre enn grosser schweizer sennenhund og finnes i grunnfargen sort, med symmetriske gule til rustrøde og hvite tegninger. Pelsen består av to lag (dekkhår og underull). Dekkhårene vokser tett og er tykke og skinnende. Underullen er tykk og skal være sort eller grå (men må ikke synes gjennom dekkhårene).

Hannen blir omkring 40-50 cm i skulderhøyde og tispen cirka 2 cm mindre. Vekten ligger normalt omkring 15-25 kg, avhengig av kjønn og type.

Bruksområde[rediger | rediger kilde]

Entlebucher sennenhund er en ypperlig brukshund med en rekke kvaliteter, også som trekkhund og kløvhund. Størrelsen gjør den også til en praktisk familiehund.

Lynne og væremåte[rediger | rediger kilde]

Entlebucher sennenhund er en livlig, temperamentsfull, selvsikker, lojal og modig mellomstor hund, som kan være noe reservert ovenfor fremmede, men gjerne ikke i samme grad som Appenzelleren. Den fungerer godt som familiehund, men trenger godt med mosjon for å trives godt. Pelsen krever normalt vedlikehold.

Se også[rediger | rediger kilde]