Hopp til innhold

Entamoeba histolytica

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Entamoeba histolytica er en sykdomsfremkallende infeksjon som kan føre til amøbisk dysenteri blant mennesker. Den er en anaerob parasittisk protozo som er en del av slekten Entamoeba. Den kan infisere mennesker og andre primater og parasitten anslås å ha infisert om lag 50 millioner mennesker verden over siden den først ble oppdaget. Mange eldre lærebøker oppgir at 10% av verdens befolkning er smittet men disse tallene er usikre og minst 90% av disse infeksjonene skyldtes en annen art. Dyr som hunder og katter kan bli infisert forbigående, men overfører sjelden parasitten videre til mennesker.

Den aktive parasitten eksisterer bare i den som er smittet og frisk løs avføring. Den kan overleve både i vann, jord og på matvarer, spesielt under våte forhold på sistnevnte. Den blir lett drept av varme og ved minusgrader. Hvis en person svelger protozoen vil den forårsake infeksjoner i fordøyelseskanalen.

Symptomer kan inkludere dysenteri, blodig diaré, vekttap, tretthet og magesmerter. Den kan være dødelig hvis den forblir ubehandlet over lengre tid. Parasitten kan diagnostiseres ved avføringsprøver.