Engelsk fullblodshest

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Engelske fullblodshester i løp.

Engelsk fullblod (engelsk: Thoroughbred) er en hesterase. I Norge brukes den mest til veddeløp, og omtales oftest som "fullblods", selv om det egentlige rasenavnet er Engelsk Fullblod.

Opprinnelse[rediger | rediger kilde]

Ordet "fullblod" brukes noen ganger for å beskrive en renraset hest, men dette er forvirrende og feil ordbruk. Den engelske fullblodshesten er en egen rase som stammer tilbake til England på 1600-tallet. Der ble den skapt ved hjelp av tre hingster: Byerly Turk, Darley Arabian og Godolphin Arabian, og 74 forskjellige hopper. De tre hingstene ble bragt med fra Midtøsten og parret med engelske løpshester. Rasen som etter hvert ble utviklet, kunne opprettholde stor fart over lange avstander, og den forandret gallopsporten for alltid. Rasen er i dag svært utbredt, med over 118,000 nyregistrerte føll hvert år. Dens blodslinjer har bidratt til å skape mange nye raser, deriblant anglo-araberen, varmblodstraveren, quarterhesten, og mange andre varmblodsraser.

Rasebeskrivelse[rediger | rediger kilde]

Den engelske fullblodshesten har et edelt hode med bred panne og rett profil. Den har lang hals, lang hellende skulder, godt definert manke, lang kropp, dyp buk og en sterk bakpart. Som en hesterease utelukkende framavlet for fart, har den lange, slanke og muskuløse ben med klart definerte sener og flate ledd. Den har kraftige bakbein med mye muskelmasse. Et engelsk fullblod har som regel en mankehøyde på mellom 154 og 172 centimeter.

Typiske trekk[rediger | rediger kilde]

Hesterasen er allsidig og gjerne portrettert som en med stort mot. Den er kjent for sin hurtighet over lange avstander. Rasen opptrer i veddeløpssammenheng med maksimal muskelutnyttelse, og dette har ført til svært mange ulykker og dødsfall på veddeløpsbanen. Denne grenen i hesteløp regnes for å ha verdens høyeste dødsrate innen alle lovlige menneske- og dyresporter. Engelske fullblod er også svært utsatt for andre helseproblemer, deriblant unormalt små hjerter og svært små hover i forhold til kroppsmasse. Grunnene til disse helseproblemene er fortsatt uklare, men svært ensidig fremavling og innavl kan være bidragende faktorer. Det engelske fullblodet regnes for å ha et fyrig og ivrig temperament, samt for å være modig og intelligent.

Bruksområder[rediger | rediger kilde]

Engelsk fullblod er en utmerket konkurransehest ikke bare innen veddeløp, men også innen andre hestesportgrener, og brukes mye i blant annet dressur og sprang, samt polo, feltritt, jakt og steeplechase. På grunn av rasens nære slektskap med veddeløp, betegnes gjerne engelske fullblod i andre sportsgrener som "OTTB – Off Track Thoroughbred". For å offisielt regnes for en renraset fullblodshest i Norge må hesten være registrert i Norsk Jockeyklubb.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]