En beretning om blindhet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

En beretning om blindhet (originaltittel: Ensaio sobre a cegueira) er en roman av den portugisiske forfatteren José Saramago. Den ble utgitt på norsk i 1996 og er en av forfatterens mest kjente romaner.

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

En beretning om blindhet er historien om et uforklart utbrudd av blindhet som rammer nesten alle innbyggerne i en navnløs by, og det sosiale sammenbruddet som følger. Blindheten sprer seg hurtig og skaper panikk. Myndighetene prøver å begrense pandemien og bruker stadig mer undertrykkende virkemidler for å holde orden i et samfunn i oppløsning. Romanen følger en gruppe personer som er blant de første som blir rammet; en lege og hans hustru, flere av legens pasienter og andre personer som tilfeldighetene har ført sammen. Gruppen holder sammen som en slags familie i kampen for å overleve, godt hjulpet av at legens hustru på uforklart vis har unngått å bli rammet av blindheten.

Oppfølger[rediger | rediger kilde]

I 2004 skrev Saramago en oppfølger med tittelen En beretning om klarsyn (originaltittel: Ensaio sobre a Lucidez). Handlingen i den nye romanen finner sted i det samme navnløse landet som den første romanen, og flere av de samme personene er med.

Filmatisering[rediger | rediger kilde]

Filmen Blindhet (2008) er en filmatisering av Saramagos roman.