Hopp til innhold

Emile Robins belønning

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Emile Robins belønning blir gitt til mannskap på redningsskøyter som har gjort en særlig innsats. Utmerkelsen har navn etter Emile Robins (1819-1915). Han var en fransk cognacprodusent som var visepresident i det franske sjøredningselskapet Société centrale de sauvetage des naufragés. Han ga gaver til redningsselskap i flere land. Redningsselskapet i Norge fikk og tildelt midler.

Emile Robins legat I fra 1899 ble investert i norske statspapirer. Avkastningen ble brukt til Emile Robins belønning. Denne hederutmerkelsen ble utdelt de fleste årene mellom 1905 og 1977. De første årene ble prisen utdelt for innsatsen gjennom en hel sesong. Senere ble det påskjønnelse for en redning hvor det ble vist offervilje. Lenge var hederprisen 150 kroner, som ble delt mellom skøytemannskapet. Fra 1961 ble det utdelt sølvmedaljer.

Redningsselskapet fikk også senere gaver fra Emile Robin.

Emile Robind fond fra 1902 ble brukt til støtte til skøyteførere som måtte slutte på grunn av høy alder eller sykdom.

Emile Robins legat II ble brukt til bryllupsgave til mannskap på redningsskøytene, og til døtre av mannskap som giftet seg med sjømenn. Gaven var en fint innbunden bibel og et veggur.

Emile Robins legat III ble brukt til konfirmasjonsgaver til døtre og datterdøtre av mannskap på redningsskøytene. Gaven var en svart ullkjole og et lite sølvkors.

Emile Robins legat IV ble brukt til påskjønnelse av skøytemannskap med lang tjenestetid.

Etter 1980 ble ikke disse gavene utdelt. Avkastingen fra legatene er blitt brukt til julehilsen til pensjonerte sjøfolk.

Autoritetsdata