Emil Eugen Sachsse

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Emil Eugen Sachsse eller Sachße (født i Dresden 23. desember 1828, død i Plauen ved Dresden 27. november 1887) var en tysk tegner og bokillustratør.

Han illustrerte bl.a. Peter Christen Asbjørnsen og Johann Georg Theodor Grässe: Nord und Süd. Ein Märchen-Strauß (1858). Sachsse var den eneste som var kreditert og omtalt i forordet (Edvardsen 2007:38). Men også Hans Fredrik Gude og Adolph Tidemand var representert med en tegning hver, og Tidemands illustrasjon til «Jutullen og Johannes Blessom» ble også brukt på forsiden av bindet. Asbjørnsen utga et par år senere en sterkt omarbeidet norsk utgave, Eventyr fra fremmede Lande (1860). Sachsses tegninger fikk også prege den norske utgaven, mens sagnet Tidemand hadde illustrert ikke kunne være med da det ikke var fremmed for norske lesere, ble Gudes illustrasjon anvendt til det finsk eventyret om «Manden som skjønte alleslags Sprog» (Edvardsen 2007:42).

Sachsse var en fin tegner, men ble likevel som eventyrtegner «karakterisert som en uselvstendig etterlikner av Adrian Ludwig Richter» (Edvardsen 2007:38).

Litteratur[rediger | rediger kilde]