Elektronavbøyning

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Elektronavbøyning er en teknikk som brukes til å studere materie ved å skyte elektroner på en prøve og observere det resulterende interferensmønsteret. Dette fenomenet oppstår på grunn av bølge-partikkel-dualitet, som sier at en partikkel av materie (i dette tilfellet hendelsen elektroner) kan beskrives som en bølge. Av denne grunn kan et elektron betraktes som en bølge på samme måte som lyd- eller vannbølge. Denne teknikken er lik røntgenkrystallografi og nøytronavbøyning.

Elektronavbøyning er hyppigst brukt i faststoff-fysikk og kjemi for å studere krystallstrukturen av faste stoffer. Eksperimenter er vanligvis utført i et transmisjonselektronmikroskop (TEM), eller et scanningelektronmikroskop (SEM) som elektrontilbakespredningsavbøyer. I disse instrumentene blir elektroner akselerert av en elektrostatisk spenning for å oppnå ønsket energi og fastslå bølgelengde før de samhandles med prøven som skal studeres.

fysikkstubbDenne fysikkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.