Elektroarbeidernes Fagforening

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Elektroarbeidernes Fagforening, Hordaland Sogn og Fjordane ble stiftet 1. juli 1997. Stiftelsen innebar en samling av alle de organiserte elektromontørene i privat sektor i Hordaland og Sogn og Fjordane i en fagforening.

Samlingen var et resultat av en naturlig samfunnsmessig utvikling med hensyn til organisasjon og arbeidsliv, og en forståelse mellom de to store fagforeningene i dette området, Elektromontørenes Forening i Bergen og Stord Elektrikarforening.

Elektromontørenes Forening ble stiftet i Bergen i 1903, og tilsluttet Jern og Metallarbeiderforbundet. Foreningen var blant drivkreftene bak stiftingen av et eget elektrikerforbund i 1918. I 1931 ble foreningen i likhet med resten av fagbevegelsen i Bergen ekskludert fra LO. Fra 1934 var Elektromontørenes Forening tilsluttet Bygningsarbeiderforbundet fram til man i 1949 igjen tilsluttet seg Norsk Elektriker- og Kraftstasjonsforbund.

Stord Elektrikarforening ble stiftet i 1953 i miljøet rundt skipsindustrien på Stord, og tilsluttet Norsk Elektriker- og Kraftstasjonsforbund. Foreningen ble etter hvert samlende for elektromontørene i hele Sunnhordland, og etablerte seg etter hvert med en fast ansatt ledelse, slik forholdene også var i Bergen.

Sammen med resten av Norsk Elektriker- og Kraftstasjonsforbund fulgte Elektroarbeidernes Fagforening med over i det nystartede EL og IT Forbundet i 1998.

Elektroarbeidernes Fagforening er i dag EL og IT Forbundets største fagforening med til sammen 2900 medlemmer både innenfor tradisjonell elektroinstallasjon, svakstrøm og ikke minst innenfor oljemiljøet og skipsinstallasjon.