Ekstern harddisk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Ekstern harddisk (norsk: Eksternt platelager) er et platelager som kobles til en datamaskin via kabler. Eksterne platelagre gjør det derfor enkelt å øke minnekapasiteten utover den som finnes internt i maskinen, samtidig som data enkelt kan overføres til en annen maskin, transporteres til et annet sted eller sikres fysisk i en safe eller et hvelv.

Et eksternt platelager beskyttes av et eget kabinett og har sin egen strømforsyning (intern eller ekstern). Den kan også ha strømforsyningen integrert i tilkoblingskabelen som i Firewire-grensesnittet.

Platelageret kan være av alle størrelser som er i salg, men 3,5 tommers plater er det vanligste. En ekstern plate med 3,5 tommers diameter er ganske stor og tung, så personer som ofte tar med seg en del data benytter ofte en 2,5 tommers plate. Disse benytter plater som er laget for bærbare maskiner.

Det eksterne platelageres knyttes til PC-en via kabel. Den mest vanlige er å ha et USB-grensesnitt, men også Firewire og SCSI brukes. Noen NAS disker kan også fungere som eksterne disker, men disse har også en standard ethernetutgang som gjør at disse er selvstendige maskiner også.