Eksotisk stjerne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

En eksotisk stjerne er en kompakt stjerne som består av noe annet enn elektroner, nøytroner og protoner, og er balansert mot gravitasjonskollaps av degenerasjonstrykk eller andre kvantemekaniske egenskaper. Disse inkluderer kvark og merkelige stjerner og de er mer spekulativ preonstjerner.

Fortsatt er eksotiske stjerner bare en teori, men observasjoner gjort av Chandra X-Ray Observatory den 10. april 2002 viser to kvarkstjerner, utpekt RX J1856.5-3754 og 3C58 som tidligere hadde vært antatt som nøytronstjerner. Basert på fysikklover, så var de mye mindre enn de skulle ha vært og mye kaldere enn de burde. Dette betyr at de er sammensatt av noe mye tettere materiale enn neutronium. Men fortsatt så er forskerne usikre og skeptiske på resultatet av observasjonen, og de sier at resultatene ikke var avgjørende.

Preonstjerner[rediger | rediger kilde]

En preonstjerne er en stjerne som vi tror er en type kompakt stjerne laget av preons, altså en gruppe hypotetiske subatomære partikler. Preon regnes å ha store tettheter, som kan overstige 1023 kg/m^3. De kan ha større tettheter enn kvarkstjerner og nøytronstjerner selv om de er mindre og lettere enn hvite dverger og nøytronstjerner. Det kan hende at preonstjerner stammer fra supernovaeksplosjoner eller big bang. Slike gjenstander kunne påvises i prinsippet gjennom gravitasjonslinsing av gammastråling. Men dagens observasjoner fra partikkelakseleratorer taler mot eksistensen av preons. I den generelle relativitetsteorien, hvis en stjerne kollapser til en mindre størrelse mindre enn dens Schwarzschild radius, vil en horisontal linje vises på radiusen og stjernen vil bli et svart hull. Dette tilsvarer at den maksimale størrelsen på en preonstjerne er rundt en meter, med en absolutt masse på omtrent 100 jordkloder. Størrelsen varierer fra en meter til størrelse på en ert; med en masse på omtrent likhet med månen.

Bosonstjerner[rediger | rediger kilde]

En bosonstjerne er en hypotetisk objekt som er dannet av partikler som kalles bosoner. For at en slik stjerne skal eksistere, må det være en stabil type boson som besitter en liten masse. Siden 2002 er det ingen bevis for at en slik stjerne kan eksistere. Men det kan være mulig å oppdage dem ved gravitasjonsstråling fra to bosonstjerner som går rundt hverandre i en bane.

Bosonstjerner kan ha blitt dannet gjennom gravitasjonskollaps i løpet av Big Bang. I teorien, kunne en supermassiv bosonstjerne finnes i kjernen av en galakse, noe som kan forklare mange av de observerte egenskapene av aktive galaktiske kjerner.