Egypts nye hovedstad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Egypts nye hovedstad er et egyptisk prosjekt for å anlegge en ny storby i ørkenen rundt 45 kilometer sydøst for Kairo.

Den nye byen har ikke noe offisielt navn. Den går under navnet «Hovedstaden».[1] Egypts president Abd or-Fattah or-Sisi har fremstått som dens fremste initiativtager. Byen ligger cirka midt mellom Kairo og Suez og har et omfang etter gjeldende planer på 700 kvadratkilometer. I første omgang planlegges byen for fem millioner innbyggere.

Prosjektet ble offentliggjort på en internasjonal konferanse om Egypts utvikling i mars 2015 i Sharm el-Sheikh av boligminister Mostafa Madbouly.[2][3] Offisielt startet prosjektet i april 2016, og det ble da angitt at den første etappen skulle være klar innen syv år.

Det angitte formålet med byggingen av en helt ny hovedstad er trengselen i Kairo, som er en av verdens største og mest tettbebygde byer, og med en befolkning som forventes å fordobles om få tiår.

Byen tenkes å bli Egypts nye administrative og finansielle hovedstad, med de viktigste ministeriene og utenlandske ambassader. Byen planlegges med en sentrumspark som er dobbelt så stor som New Yorks Central Park. En elektrifisert jernbane skal knytte byen med Kairo, og en ny internasjonal lufthavn bygges i nærheten, på stedet hvor den militære Jandali flystasjon ligger.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]