Egmont (Beethoven)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
«Egmont»
Op. 84
Ouverture og teatermusikk av Ludwig van Beethoven
Lamoral, greve av Egmont
PeriodeWienerklassisismen
Komponert1809-10
PublisertUroppført 15. juni 1810
Satser/akter10

Egmont, op. 84 av Ludwig van Beethoven, er et sett med musikkstykker for skuespillet med samme navn fra 1787 av Johann Wolfgang von Goethe.[1] Verket består av en ouverture etterfulgt av en sekvens på ni stykker for sopran, mannlig forteller og fullt symfoniorkester. Den mannlige fortelleren er valgfri; han benyttes ikke i skuespillet og opptrer ikke i alle innspillinger av det komplette musikkstykket.

Beethoven komponerte verket mellom oktober 1809 og juni 1810, og det ble uroppført 15. juni 1810.[2]

Temaet for musikken og den dramatiske fortellingen er livet og heltemotet til adelsmannen Lamoral, greve av Egmont fra de De Habsburgske Nederlandene1500-tallet. Verket ble komponert under Napoleonskrigene da det første franske imperiet hadde utvidet sitt herredømme over store deler av Europa. Beethoven hadde uttrykt sin store forargelse over Napoleon Bonapartes beslutning om å krone seg selv til keiser i 1804, og rasende visket ut navnet hans i innvielsen av Eroica-symfonien. I musikken til Egmont uttrykte Beethoven sine egne politiske bekymringer gjennom opphøyelsen av det heroiske offeret til en mann som ble dømt til døden for å ha tatt et tappert standpunkt mot undertrykkelse. Ouverturen ble en uoffisiell hymne for oppstanden i Ungarn i 1956.[3][4]

Beethoven komponerte Klärchens sanger "Die Trommel gerühret" og "Freudvoll und leidvoll" med den østerrikske skuespillerinnen Antonie Adamberger i tankene, og hun snakket ofte entusiastisk om samarbeidet med ham.[5] Musikken ble rost av E.T.A. Hoffmann for dens poesi, og Goethe selv erklærte at Beethoven hadde uttrykt hans intensjoner med "et bemerkelsesverdig geni."

Ouverturen er kraftfull og uttrykksfull, et av de siste verkene i Beethovens mellomperiode. Det har blitt en like berømt komposisjon som Coriolan-ouverturen og er i en stil som ligner på den femte symfonien, som han hadde fullført to år tidligere.

Verkets oppbygning[rediger | rediger kilde]

Verket består av følgende seksjoner, hvor blant annet ouverturen, sangene Die Trommel gerühret, Freudvoll und leidvoll og Klärchens Tod er spesielt velkjente:[6]

 1. Ouvertüre. Sostenuto, ma non troppo – Allegro
 2. Lied: Die Trommel gerühret
 3. Zwischenakt I: Andante
 4. Zwischenakt II: Larghetto
 5. Lied: Freudvoll und leidvoll, gedankenvoll sein
 6. Zwischenakt III: Allegro
 7. Zwischenakt IV: Poco sostenuto e risoluto
 8. Musik, Clärchens Tod bezeichnend: Larghetto
 9. Melodram: Poco sostenuto
 10. Siegessymphonie: Allegro con brio

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ «A meeting of genius: Beethoven and Goethe, July 1812». Gramophone (engelsk). Besøkt 21. april 2022. 
 2. ^ Chicago Symphony Orchestra. Ludwig van Beethoven. Egmont, Op. 84. Programhefte av Phillip Huscher
 3. ^ «Why did Beethoven’s Egmont Overture Become the “Hymn of the Revolution”?». Hungary Today (engelsk). 23. oktober 2020. Arkivert fra originalen 6. desember 2022. Besøkt 21. april 2022. 
 4. ^ «Permanent Mission of Hungary United Nations New York». un-newyork.mfa.gov.hu (engelsk). Besøkt 21. april 2022. 
 5. ^ Beethoven aus der Sicht seiner Zeitgenossen, redigert av Klaus Martin Kopitz og Rainer Cadenbach, München 2009, Vol. 1, s. 3–5
 6. ^ CLASSICS, PETER RUSSELL;DELPHI (1. november 2017). Delphi Masterworks of Ludwig van Beethoven (Illustrated) (engelsk). Delphi Classics. ISBN 978-1-78656-121-3. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Ludwig van Beethoven: Egmont: Fritt tilgjengelige noter i International Music Score Library Project.