Edamerost

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Liten edamerost med rødt vokslag og ostehøvel.
Edamerostene ble opprinnelig fraktet til markedet i den nederlandske byen Edam på kanalene i byen. Bildet viser en turistoppvisning fra Edam 2006 der en ostebonde kommer med ballformede edameroster på tradisjonell måte.
Norsk Edamer

Edamerost er en tørr, fast ost fra byen Edam i Nederland, ikke langt fra Amsterdam. Edamerosten er en mild ost og avgir lite lukt sammenliknet med mange andre oster. Fettinnholdet er også lavere enn normalt, rundt 42 % i motsetning til 48 % i mange andre oster.

Som de fleste andre harde oster tjener også edamerosten på lagring. Edamerost som selges før jul, er knapt et par måneder gammel og ikke egentlig moden før ved sankthanstider. Edamerost som sendes utenlands, pakkes i et karakteristisk rødt vokslag, mens den i Nederland stort sett beholdes gul. Ost som er lagret i 17 uker eller mer, pakkes i svart voks.

Fordi edamer tåler lang lagring, var dette den mest populære osten i århundrene fra 1300- til 1700-tallet, både til sjøs og i fjerne kolonier. I dag er den særlig populær i Nord-Amerika og Norden.

Edamerostens runde ballfasong skyldes behovet for effektiv håndtering og flytting. Ostene som tradisjonelt kom inn til Edam med små båter fra gårdene omkring, ble trillet i renner på bryggene og inn i lagrene der. Osten kalles på spansk queso de bola, «ballost».

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]