Hopp til innhold

Ebisu (mytologi)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Ebisu (えびす, 恵比須, 恵比寿, 夷, 戎), også bokstavelig oversatt som Webisu (ゑびす referer til historisk kana-orthografi) kalles ellers Hiruko (蛭子) eller Kotoshiro-nushi-no-kami (事代主神), er den Japanske guden av fiskere og lykke. Han er en av de The Seven Gods of Fortune (七福神 Shichifukujin), og den eneste av de syv som bare kommer fra Japan uten noen Buddhistiske eller Taoistiske innflytelser.

Opprinnelse som Hiruko

[rediger | rediger kilde]

I Kojiki (Japans historiske krønike) er den en kami med navn Hiruko som blir fødet av Izanami. Han ble født uten bein eller armer. Dette var fordi i ritualet, så gjorde Izanami og mannen hennes, Izanami, en feil i hvem som skulle snakke først i ritualet, der mannen skulle snakke først, og ikke kvinnen. Izanami og Izanagi ville ikke ha barnet fordi han var "uperfekt." De lot han seile i en båt av siv, langs sjøen. Dette er sett på som opprinnelsen til Ebisu, og derfor han har røtter fra Japan. Istedenfor for å ha hatt innflytelser fra Taoismen og Buddhismen, kommer Ebisu fra Japan's nasjonale religion, Buddhismen.

Assosiasjon og Tilbedelse

[rediger | rediger kilde]

Ebisu er assossiert med fiskere og sjøen. Han er også assossiert med gjenstander som driver i land fra sjøen.[1] Fiskere ber til han før de går ut og fisker.

Ebisu har tre templer og helligdommer i Tokyo, Mukojima, Yamate, og Meguro.[2]

Ebisu var faktisk også assossiert med sjømat. Hun var assossiert spesifikt med hvaler og hvalhaier.

Relasjon med the Seven Lucky Gods

[rediger | rediger kilde]

I the Seven Lucky Gods (Syv Lykkeguder), er det rikdomsguden Daikokuten, krigsguden Bishamonten, guden av kjærligheten (blant annet), Benzaiten, gud av et langt liv, Fukurokuju, andre guden av langt liv, Jurojin, og Hotei, guden av populæritet. Sammen er de de Syv Lykkegudene, fordi alle er assossiert med lykke, sammen med Ebisu.

I noen myter er Ebisu faktisk sønnen til Daikokuten, de har noen ganger et forhold bestående av mester og lærling.

Han blir snakket om av fiskerne. De forteller at han holder sjøen trygg og uberørt. Fordi at Ebisu sies å ikke ha bein eller armer, foreslår fiskere ofte at det tar 7 år for ting sånne som skruel, bolter, eller umeboshi frø, til å vise seg på land som at Ebisu tar med frøet i munnen hans krabber seg frem til havbunnen. Man tror at Ebisu blir sinna når folk forurenser sjøen.

Ebisu har sin egen festival, den heter Toka Ebisu. Festival foregår fra 9. Januar til 11. Januar.

Popkultur

[rediger | rediger kilde]

I Touhou spillserien sin 17. utgave: [[Wily Beast and Weakest Creature]], er den første bossen, Ebisu Eika, basert på Ebisu. Det virker som at karaktereren tar mer inspirasjon fra hans røtter i Shintoismen.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Rambelli, Fabio, red. (2018). The sea and the sacred in Japan: aspects of maritime religion. Bloomsbury Shinto studies. London ; New York: Bloomsbury Academic. ISBN 978-1-350-06285-6. 
  2. ^ De Garis, Frederic; Yamaguchi, H. S. K.; Sakai, Atsuharu; Yamaguchi, K. M. (2002). We Japanese: the customs, manners, ceremonies, festivals, arts and crafts of Japan, besides numerous other subjects. The Kegan Paul Japan library (Combined ed. utg.). London ; New York: Kegan Paul. ISBN 978-0-7103-0719-4. OCLC 50080978.