EPA (varehus)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
EPA og Tempo-varehus i Umeå, 1960-tallet

EPA (forkortelse for Enhetsprisaktiebolaget) var en varehuskjede med butikker i hele Sverige og enkelte butikker i Norge og Danmark. EPA stod for lave priser og ofte litt lavere kvalitet. Selskapet var eid av AB Turitz & Co i Göteborg.

EPA ble etablert i 1930 og ble i 1978 slått sammen med Tempovarehusene i daværende NK-Åhléns, og navnet ble endret til Tempo og senere til Åhléns. Ved sammenslåingen av EPA og Tempo hadde EPA et 100-tals varehus med 12 000 ansatte og en omsetning på 3 milliarder svenske kroner. På 1960-tallet ble det åpnet EPA Stormarkeder på flere steder i Skandinavia, spesielt i Sverige. I 1985 ble alle Tempo-varehus gjort om til Åhléns-varehus (eller ble lagt ned).

Norge[rediger | rediger kilde]

EPA etablerte seg i 1967 som største leietaker i Linderud senter i Oslo, Norges første bilbaserte kjøpesenter.[1]

Det ble etablert flere EPA butikker i løpet av de første årene i Norge og i løpet av de første årene ble over ti varehusbutikker åpnet i blant annet Trondheim, Sarpsborg, Stavanger, Oslo og Bergen. På midten av syttitallet var det butikker i de største byene i Norge. Det finnes i dag ingen EPA-butikker i Norge i dag. Butikkene ble kjøpt opp flere mindre investorer og skiftet til andre navn da de ble solgt

Se også[rediger | rediger kilde]

  • EPA-traktor
  • I løpet av første halvdel av åttitallet ble mange EPA butikker gjort om til Mekka dagligvare.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Arkivert kopi» (PDF). Arkivert fra originalen (PDF) 13. august 2010. Besøkt 14. april 2010.