Hopp til innhold

EDVAC

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

EDVAC (Electronic Discrete Variable Automatic Computer) var en av de tidligste elektroniske datamaskinene, og var en videreutvikling av den tidligere ENIAC. Til forskjell fra ENIAC benyttet EDVAC seg av binære og ikke desimaltall, den var også en «stored-program»-maskin, som betyr at både instrukser og data blir lagret i samme minne.

I august 1944 kom John von Neumann på besøk til Moore School for å studere produksjonen av ENIAC, som ble ledet av John Mauchly og J. Presper Eckert. Da von Neumann hadde studert ENIAC, pekte han på tre ting som var for dårlig: for lite lagringsplass, for mange radiorør og for langsom omprogrammering. Med fokus på logiske og matematiske problemer ble von Neumann en del av ENIAC gruppen som konsulent. Han skulle hjelpe gruppe å bli kvitt maskinens problemer og gi den et nytt design, senere kjent som "stored-program". Produksjonen av ENIAC fortsatte, men det ble samtidig opprettet et nytt prosjekt; "Project PY", som senere ble kjent som ENIACs etterkommer EDVAC.

Litteratur

[rediger | rediger kilde]
  • Martin Campbell-Kelly, William Aspray: Computer: A History Of The Information Machine, Second Edition (2004), The Perseus Books Group, ISBN 978-0-8133-4264-1