Hopp til innhold

Husdyrutstilling

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Dyrskue»)
Dyrskue i Hobro i Danmark

Husdyrutstilling, også kalt livdyrskue, dyrskue og fesjå med mer,[1][2] er arrangementer som tar sikte på å fremme interessen for en rasjonell husdyravl og består i offentlig fremstilling av husdyr til bedømmelse av fagkyndige dommere. Bedømmelsen omfatter en klassifisering av dyrene etter eksteriør (individbedømmelse) eller kontrollert oppgave over deres ytelse (avkoms- eller avdråttsbedømmelse). Fra gammelt av var dyrskuet også en plass for bytte, kjøp og salg av livdyr, noe den årlige Dyrsku'n i Seljord har vært et levende bevis for.

Husdyrutstillinger var viktigere for avlsarbeidet før enn nå. I dag er den husdyrmiljømessige siden av utstillingene viktigst. I Norge har staten ikke lenger noen rolle i husdyrutstillingene, som arrangeres av avlsorganisasjonene selv, fylker eller bygder. Dommere er som regel en av statens ledere av avlen sammen med oppnevnte representanter for oppdretterne. For pelsdyr er det avlsforeningene som arrangerer utstillingene og oppnevner dommere. Hundeavlen er i stor grad basert på utstillinger. Hundeutstillingene arrangeres av Norsk Kennel Klub eller lokale hundeorganisasjoner.

Utstillinger tok til før 1800 i utlandet. I Norge var første husdyrutstilling et lite bygdesjå for storfe i Vikersund 1851. Den første litt større var på Brekke ved Skien 1853 under et landbruksstevne. Dyrsku'n i Seljord er blitt arrangert uten avbrudd siden 1866. Den første hesteutstilling av betydning var på Stav i Øyer 1859, hvor Aasmund Olavsson Vinje holdt en berømt tale om hesten.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «fesjå». Det Norske Akademis ordbok. Besøkt 8. februar 2020. 
  2. ^ «dyrskue». Det Norske Akademis ordbok. Besøkt 8. februar 2020. 
  3. ^ «husdyrutstilling». Store norske leksikon. Besøkt 8. februar 2020.